- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Генијална“ идеја министара ЕУ - још снажнијом војном подршком Украјине до решења кризе

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајинска војска у заштитним оделима
Украјинска војска у заштитним оделима - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2023
Пратите нас
Најновији састанак министара спољних послова Европске уније само је потврдио оно што је одавно јасно - да такви скупови у ЕУ представљају куповање времена и привид њихове важности које одавно нема, каже за Спутњик спољнополитички коментатор и публициста Синиша Љепојевић.
О томе најбоље говори закључак са тог скупа одржаног ових дана у Луксембургу на коме је 27 министара после дужег већања и размене мишљења дошло на „генијалну“ идеју - да Украјину треба још снажније подржати и парама и војно.

ЕУ закључила- подржаће снажно Украјину

„Закључци наших дебата су очигледни: подржати Украјину више него икада до сад. Наставити и повећати сваку подршку, посебно војну“, рекао је после састанка шеф ЕУ дипломатије Жозеп Борељ оно што и врапци на гранама већ знају када било ко из ЕУ проговори по питању украјинске кризе.
Додао је, додуше, да су се сагласили и да ће ЕУ радити на разради нове стратегије у случају нестабилности у Русији. За припрему такве стратегије стратезима у ЕУ ће ипак, како је приметио, бити потребно време.

Очигледна немоћ

Љепојевић, међутим, истиче да је немоћ Европске уније очигледна и да она, практично, више не може ништа да уради.
„Они више нису битни и ЕУ покушава да одржи привид своје важности код сопствене јавности, а не да би они могли нешто да ураде. Путин је рекао да је спреман да разговара са посредником Америке. Дакле ЕУ не постоји“, без длаке на језику је наш саговорник.
© AFP 2023 / FREDERICK FLORIN Министри иностраних послова ЕУ су закључили да ће финансијски и војно подржати Украјину виче него икад до сада
Заставе Украјине и ЕУ у европском парламенту - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2023
Министри иностраних послова ЕУ су закључили да ће финансијски и војно подржати Украјину виче него икад до сада
Он сматра да је ЕУ имала своју шансу са Минским споразумима, али је, како су сами признали, њима манипулисала. Зато је ЕУ сада битна само утолико што ће од Америке да прими налог колико чега треба да пошаље у Украјину. Зато не треба да чуди изјава Бореља по завршетку састанка министара спољних послова ЕУ.

Ни финансијски ни војни капацитет

Реч је о општим местима, а они у ЕУ наравно не могу да одустану од подршке Украјини, што није ништа ново, мада је, како каже наш саговорник, питање какву они подршку и могу да упуте.
Љепојевић констатује да ЕУ више нема финансијски капацитет, а подсећа и на изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга од пре десет дана да су им складишта оружја и муниције испражњена.
Зато истиче да је све што раде у ЕУ наратив који је далеко од по њих поражавајуће стварности.
„Мислим да их је највише заболело оно што је рекао Путин да ће да разговара са америчким посредником, а не са европским. Европа више није битна у процесу изласка из кризе у Украјини“, оценио је Љепојевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала