- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Прелила се чаша жучи“: Скупштина легално и легитимно штити интересе Српске

© Фото : Јутјуб/TV1 HDСкупштина Републике Српске
Скупштина Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2023
Пратите нас
Усвајањем предлога закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ у Републици Српској и потврдом вета српског члана и председавајуће Председништва Жељке Цвијановић по питању спољне политике, Скупштина РС ће легално и легитимно заштитити своје интересе. Последица усвајања оба акта може чак бити независност Српске, сматра академик Витомир Поповић.
Предлог закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској и потврда вета српског члана и председавајуће Председништва Жељке Цвијановић по питању спољне политике нашли су се на дневном реду Народне скупштине Републике Српске (НСРС) .

„Прелила се чаша жучи“

Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтева из Републике Српске да повуче спорну одлуку о брисању члана 39 Правилника тог суда, чиме је практично омогућено да ова правосудна институција одлуке доноси без присуства судија из Републике Српске.
Цвијановићева је уложила вето када је реч о Предлогу закључка о усвајању Споразума о слободи кретања са личним картама на западном Балкану, Споразума о признавању стручних квалификација доктора медицине, доктора денталне медицине и архитеката у контексту Централноевропског споразума о слободној трговини и Споразума о признавању квалификација високог образовања на Западном Балкану.
Последица усвајања оба акта може бити независност Републике Српске, каже за Спутњик академик Витомир Поповић, некадашњи декан Правног факултета у Бањалуци.
Поповић, који је био судија Уставног суда БиХ у првом сазиву, додаје да је јасно да тај суд не може да занемари чињеницу да су све судије биране по принципу конститутивности – по двоје из редова конститутивних народа, Срба, Хрвата и Бошњака а да је било предвиђено да у првом сазиву буду тројица странаца.
У другом сазиву Уставног суда БиХ било је предвиђено да судије које су биле у првом сазиву не могу више бити биране, а у пракси се десило обрнуто – судије чланови СДА Алије Изетбеговића остале су судије тог суда и практично су заједно са странцима прегласавали Србе и доносили одлуке које немају никакве везе са Уставом БиХ.
„Доношењем тих правила они су отишли изван самог Устава а та правила се не могу оспоравати пред једним судом. Дакле, та правила су њихов интерни акт а они су изнад Устава. Они су практично као Уставни суд чувар Устава и о томе би морали да воде рачуна. Ово последње што се дешавало у односу на имовину и неке друге ствари, јасно је да је прелило чашу жучи и да се тако више не може радити и сасвим је легално и легитимно да Република Српска заштити свој интерес. Јер, овде постоје тзв. дејтонске установе и оне су све засноване на принципу конститутивности народа. Није случајно што имате два Србина, два Бошњака и два Хрвата а сад без Срба хоћете да доносите одлуку. Дакле, Федерација БиХ практично доноси одлуку у име Републике Српске која у томе не учествује,“ објашњава Поповић.

Пре ће се Босна распасти него што ће „укинути“ Дејтон

Наш саговорник додаје да свако има право да се љути због одлука Скупштине, па и тзв. високи представник и Бошњаци, али Република Српска више нема куда и мора јасно рећи да тако више не може.
Уколико и даље буду доносили одлуке без судија Срба, нема ништа легитимније од тога да их Република Српска не извршава, не поштује и не објављује их у Службеном гласнику.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2023
РЕГИОН
Додик: Сваки покушај западних центара моћи да дестабилизују Српску биће блокиран
„Имали смо ми тих притисака и раније а овде сада странци покушавају преко Уставног суда да промене комплетну унутрашњу структуру БиХ. Дејтон је поделио територију БиХ у размери 49:51 одсто, то је утврђено њујоршким и женевским принципима, постоји споразум о разграничењу и односним питањима и они преко свега тога прелазе као да се ништа не дешава. Хоће да створе акциденталну БиХ која ће се, по мом дубоком уверењу, пре распасти него што ће се створити“, каже Поповић.

„Развод брака“ ако је Сарајево против дејтонске БиХ

Кад је реч о вету Жељке Цвијановић, Поповић каже да је то њено легитимно право, јер као члан Председништва БиХ има право да то прогласи српским националним или виталним интересом, а наравно, о томе би требало да се изјасни Скупштина Републике Српске.
Он наглашава да какве год буду реакције из Сарајева и дела тзв. међународне заједнице, Република Српска се на њих више неће обазирати.
„Ја сам један од оних који је учествовао у стварању Републике Српске, прошао сам све те структуре и увек се ту дизала нека прашина – 'тресла се гора, рађао се миш'. Не видим никакве реакције и ако би тај тзв. високи представник нешто и донео, његове одлуке се овде не извршавају нити ће се извршавати. Према томе, много је боља опција да они виде да ли су уопште више за дејтонску БиХ. Ако нису, онда идемо по принципу развода брака – свако носи оно што је унео – и довиђења! Зашто бисмо ми утопили своју државност у исламском екстремизму и фундаментализму? То не долази у обзир“, закључио је Поповић.
Српски члан Председништав БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
РЕГИОН
Додик: Донећемо одлуке о Уставном суду БиХ које ће се поштовати, Српска ће бити заштићена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала