- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Република Српска усвојила закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICБања Лука
Бања Лука - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2023
Пратите нас
Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској.
Закон је усвојен по хитном поступку, са 56 гласова за, на осмој посебној седници Парламента Српске.
Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је да закон предвиђа да се одлуке овог суда неће примењивати и извршавати на територији Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о Уставном суду БиХ.
Он је појаснио да постоје оправдани разлози и за ступање закона на снагу пре осмог дана од дана објављивања, јер постоји општи интерес за такву одлуку, пренео је РТРС.
Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је, током расправе на седници, да Уставни суд БиХ не може да мења уставни поредак.

Хитно решавати два приоритета

Посланици су усвојили и закључак владајуће већине којим се захтева да се у оквиру 14 приоритета испостављених од стране ЕУ, приоритетно и хитно треба решавати питање реформе Уставног суда БиХ, односно одласка страних судија и да се у оквиру те реформе усвоји закон о Уставном суду БиХ.
Поред питања реформи Уставног суда БиХ приоритет треба да буде питање затварања ОХР-а.
НСРС тражи од свих својих изабраних представника да не учествују у разговорима о решавању било којег од осталих приоритета ЕУ, док се та два приоритета не реше.
Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Републике Српске да јој поднесе Предлог закона о допуни Кривичног законика Републике Српске, којим ће бити прописано посебно кривично дело поступања супротно одредбама Закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ.
У закључку је наведено да ће према институцијама и органима Републике Српске који буду поступали супротно одредбама Закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ, Народна скупштина Републике Српске донети законе или друге одговарајуће правне акте о предузимању мера и радњи према тим институцијама и органима, укључујући и мере њиховог укидања.
Овај закључак ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
РЕГИОН
Додик: Уставни суд БиХ доносио своја правила не уважавајући Устав БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала