- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Алијанса јача трупе близу Калињинграда – да ли ће бити пређена црвена линија

© AFP 2023 / Petras MalukasАмерички војници у Литванији
Амерички војници у Литванији - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
Пратите нас
Бундесвер се спрема да размести у Литванији моћну бригаду од 4000 војника, док НАТО планира да распореди систем противваздушне одбране на Балтику. Алијанса тврди да је циљ наводно „обуздавање Русије“, али руски експерти упозоравају да се иза ове пароле можда крију неке друге намере и да су те снаге претња за Калињинград, па и за Санкт Петербург.
Немачки министар одбране Борис Писторијус изјавио је да је Берлин спреман на дугорочно распореди моћну бригаду у Литванији под условом да постоји неопходна инфраструктура, односно касарне, објекти за извођење вежби и складишта. Писторијус је то рекао на конференцији за новинаре у Виљнусу, где је дошао да прати НАТО вежбе „Грифин сторм“.
Поред Писторијуса, вежбама је присуствовао и генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, који је поручио ће НАТО ускоро распоредити систем противваздушне одбране на Балтику. Столтенберг је такође истакао да се под командом НАТО налазе десетине хиљада војника, који су концентрисани углавном на источном крилу тог блока а да ове снаге имају подршку значајне ваздушне и поморске компоненте.

Скривене намере Алијансе

Према речима руског војног историчара Јурија Кнутова, НАТО овим акцијама покушава да наводно „обузда“ Русију.
„Није искључено да НАТО има план да распореди снаге за брзо реаговање директно на линији додира са руском границом. Такви планови, генерално, имају милитаристички карактер из разлога што се ове снаге могу користити за напад на руску територију – Калињинградску област и Санкт Петербург“, упозорава саговорник Спутњика.
Константин Блохин, водећи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука, објашњава да је циљ колективног Запада наводно „обуздавање Русије“ и милитаризација ових балтичких земаља.
„Немачка није самостално донела одлуку да распореди на територији Литваније своју бригаду. Берлин је своје акције усагласио са Сједињеним Америчким Државама. А што се тиче Литваније, балтичке земље сматрају да Москва представља претњу и да им је зато на руској граници потребно више оружја и војника. Међутим, распоређивање ових војника говори да није искључено да ће, после украјинске кризе, бити отворен и други фронт против Русије – на Балтику“, упозорава наш саговорник.

Пут ка ескалацији

Политиколог Владимир Брутер такође у томе види могућност да се НАТО и Запад припремају за конфронтацију са Москвом.
„Њихов је циљ да приближе војну инфраструктуру границама Русије, како би наводно одвратили Русију. Међутим, сасвим је очигледно да ће они ићи на ескалацију сукоба“, објашњава саговорник Спутњика.
Према речима речима руског експерта Сергеја Јермакова, Алијанса не крије да јача своје војне капацитете на свом источном крилу.
„Распоређивање оружаних снага НАТО подразумева приближавање трупа границама Русије. Слични процеси се дешавају не само у балтичким земљама, већ и у Пољској“, објашњава овај стручњак за РТ.
Јуриј Кнутов не искључује могућност да ће доћи до провокација од стране НАТО.
„Из разлога што је Алијанса сама дошла на руске границе. Немачка планира да распореди војнике у Литванији. Ова ситуација може довести не само до провокација, него и до конфронтације. Овај њихов потез је пут ка ескалацији. А ситуација је опасна зато што ни Санкт Петербург није далеко. До њега има свега неколико десетина километара. Због овога ће Русија вероватно да појача своје снаге на северозападном војишту и припреми сва потребна средства која ће бити у стању да обуздају НАТО на руским границама“, истиче саговорник Спутњика.
Зграда америчког Сената у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
РУСИЈА
Јефтина реторика или опасне намере: Сенат САД припремио резолуцију о Русији и Белорусији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала