- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Амбасада Русије у БиХ: Одлука Уставног суда донета под спољним утицајем на чланове суда

© YouTube/BN TV INFO / printscreenСедница парламента Републике Српске
Седница парламента Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
Пратите нас
Одлука Народне Скупштине Републике Српске о непримењивању одлука Уставног суда БиХ постала је логичан резултат противправних акција самог Уставног суда. Судећи по журби у којој је укинут члан 39. Правила Уставног суда, не искључујемо спољни утицај на чланове Суда, наводи се у саопштењу Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

„Аргументи о томе да Република Српска наводно блокира именовање српских чланова Уставног суда се доживљавају као неозбиљне и измишљене. У ФБиХ постоји сличан проблем. Сећамо се да се у Мостару дванаест година нису одржавали избори и ником ништа. А колико година након завршетка претходних избора се није успевало у формирању Владе ФБиХ? Онда само од изабране у складу са демократским нормама НСРС зависи када и кога ће она изабрати за састав Уставног суда. То је њена законска ингеренција“, истакнуто је у саопштењу.

Наводи се да је истина да у Уставу БиХ постоји став о томе да одлуке Уставног суда јесу коначне и обавезујуће.
„Али ово у ситуацији БиХ значи само то да одлуке морају да буду беспрекорне како са правне тако и са политичке тачке гледишта, дакле да воде рачуна о камену темељцу Устава БиХ – једнакоправности три конститутивна народа и два ентитета БиХ. Видимо какве темељне проблеме ствара други став Устава – о бирању два члана Председништва БиХ из ФБиХ без прецезирања начина избора. Стога се врло штетним сматра формално схоластичко тумачење Устава и делатности Уставног суда БиХ, а камоли када се одлука доноси арифметичком већином, што омогућује да се посредством учешћа страних чланова Суда „на правни начин“ игноришу ставови два конститутивна народа те да се формира повољна за своје потребе властита политичка стварност“, пише у саопштењу.
Истиче се и да изнуђена одлука Народне скупштине даје основ за проналазак конструктивног изласка из настале ситуације, што значи управо почетак рада Парламентарне скупштине БиХ на закону о Уставном суду БиХ.
„Таква могућност је садржана у самом Уставу. У тачки 1 члана VI директно се говори о томе да „за именовања која се буду вршила након истека периода од пет година од првих именовања, Парламентарна скупштина може законом предвидети другачији начин избора троје судија које бира председник Европског суда за људска права“, објашњава се у саопштењу, преноси РТРС.
Kако сматрају из руске амбасаде, доношење оваквог закона у духу дијалога, узајамног поштовања и компромиса без спољног утицаја постаће, како истичу, потврда зрелости страна у БиХ за формирање истински суверене државе, којa ће обезбедити повољне услове за тренутне и будуће генерације Бошњака, Срба, Хрвата као и свих држављана БиХ.
Скупштина Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2023
РЕГИОН
„Прелила се чаша жучи“: Скупштина легално и легитимно штити интересе Српске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала