Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Европске санкције за Куртија без озбиљнијег ефекта, отпор Срба остаје кључан

Пратите нас
Предложена листа мера Европске комисије против власти у Приштини неће имати озбиљан ефекат на Куртија а највише што би му могло наудити је мобилизација нејаке опозиције, сматра дипломата Зоран Миливојевић.
Европска комисија ће предложити листу мера против власти у Приштини због непоштовања захтева за деескалацију на северу Косова, изјавио је у Бриселу челник Европске комисије Јан Герт Копман.

Европске санкције Приштини

Најављене мере укључују замрзавање рада тела у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању, суспендовање европских фондова за тзв. Косово и обустављање политичких контаката са властима у Приштини.
„Суспендоваћемо планирање фондова за Косово, а предлози Приштине у оквиру финансијског оквира за Западни Балкан неће бити обрађивани. Текућа подршка кроз процес јавних набавки и потписивање уговора такође ће бити обустављени“, изјавио је Копман, директор за проширење у Европској комисији.
Политички контакти и састанци на високом нивоу са представницима Приштине такође ће бити суспендовани, рекао је Копман, говорећи у одбору за спољну политику Европског парламента заједно са представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Ефекат санкција – мобилизација нејаке опозиције

Најављене санкције Приштини су дипломатско политичке мере које не могу произвести озбиљан ефекат, јер Курти неће одустати од стратегије да оствари контролу над севером Косова употребом силе, сматра спољнополитички аналитичар Зоран Миливојевић.
Уосталом, Курти је у разговору са председницом ЕК Урсулом фон дер Лајен рекао да ће фазно повлачити полицију у зависности од стања на терену, подсећа Миливојевић.
Брисел - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2023
СРБИЈА
Најављено замрзавање европских фондова за тзв.Косово и суспензија политичких контаката са Приштином
„На њега могу да утичу само директне мере које би га онемогућиле да користи силу и спроводи репресију Друго, из свега овога се види да западни центри моћи полазе од стратегије да је тзв. Косово држава и да власт у Приштини има легалитет и легитимитет. Инсистирају на тим изборима, сматрају да су они узрок кризе, игноришу Заједницу српских општина (ЗСО) и све оно што је претходно питање и све стављају у контекст Охридског споразума.“
Предложене мере могле би да изазову унутрашња кретања на тзв. Косову, мобилизацију опозиције у циљу унутрашњег слабљења Куртија, који има већину у албанском бирачком телу, сматра Миливојевић.

Куртија сламају само отпор Срба и Кфор у функцији

То што неће имати контакте са европским званичницима или што ће се питање стабилизације и придруживања успорити нема никаквог утицаја на Куртија, што се видело и до сада. Куртија то не интересује, а ни финансијске санкције на кратак рок не могу произвести неке озбиљне ефекте, сматра Миливојевић.
„На Куртија може да утиче само политичка воља – одлука да се КФОР стави у пуну функцију, да одстрани све полицијске и друге снаге које немају места на Косову и Метохији и да успостави потпуну безбедносну контролу, што му је и надлежност,“ каже наш саговорник.
Он сматра да би требало склонити Куртијеве градоначелнике северних општина не би ли се та прича потпуно завршила и да Еулекс спречи репресију над Србима, што би могло произвести неку врсту стабилизације на северу Косова и Метохије и српским енклавама на југу.
Срби свакако неће одустати од отпора, инисистираће на ЗСО јер немају других гаранција и зато учешће на изборима није реално без формирања ЗСО, каже Миливојевић уз напомену да треба имати у виду и да Београд не контролише Србе у покрајини и да нема намеру да их условљава како ће се понашати.
„Срби се неће одрећи отпора а Београд се неће одрећи подршке Србима и са тим треба рачунати. Београд неће да се одрекне ЗСО која мора у политичком смислу бити претпоставка и гаранција за њихов опстанак“, закључио је Миливојевић.
Србија, ЕУ и тзв Косово - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
СРБИЈА
Шта пише у закључцима Европског савета о Косову и Метохији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала