- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Арапи поред фудбалске желе и тениску империју: Алкарас пристаје – Кирјос веран свом ставу

© Sputnik / Лола ЂорђевићРука са лоптицама за тенис
Рука са лоптицама за тенис - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
Пратите нас
После улагања енормног новца у фудбал, Саудијска Арабија жели да доведе и тениске звезде у своју земљу, а већ неко време трају преговори са Андреоом Гауденцијем, председником Асоцијације тениских професионалаца. Турнир „Следеће генерације“ већ је договорено да се игра у Џеди, а сада се планирају и нови пројекти.
Мислили смо да Саудијци праве фудбалску империју, али заправо њихови апетити су већи и они од Арабије желе спортску силу, па су се тако после фудбала преумсерили на тенис.
Арапски новац намамио је Кристијана Роналда, Калиду Кулибалија, Хакима Зијеша, Н'Голо Кантеа па и Карима Бензему, а сада је идеја да тај новац намами и организаторе тениских турнира као и саме играче.
Јавни инвестициони фонд (ПИФ) Саудијске Арабије жели да улаже велике суме новца у спорт, а за један тениски турнир већ је договорено да се премести у ту земљу. Турнир "Следеће генерације" на којем наступа осморица најбољих младих тенисера испод 21 године требало би на крају ове сезоне да се одржи у Џеди.
Председник АТП -а Андреа Гауденци рекао је да је имао „позитивне“ разговоре са ПИФ-ом о потенцијалном улагању у тенис. Гауденци је упозорио да се сви инвеститори морају „држати поштовања историје спорта и производа, радећи са тренутним заинтересованим странама, а не против”.
Према речима Гауденција преговори са Саудијском Арабијом трају већ дуже време. Нема сумње да велики део тенисера неће имати ништа против играња у другој држави, с обзиром на то да се њихови турнири играју на различитим континентима, али има и оних попут Ника Кирјоса којима се не допада идеја да новцем може све да се купи.

„Коначно. Они виде вредност. Бићемо плаћени колико заслужујемо. Потпишите ме“, био је ироничан коментар Аустралијанца на вест о преговорима са Саудијцима.

Кирјос раније није желео да игра на егзибиционим турнирима у Саудијској Арабији упркос томе што му је понуђено неколико милиона фунти за мечеве у којима заправо и није морао да се намучи.
Другачије мишљење има млади Шпанац Карлос Алкарас који не види препреку да игра на том месту уколико буде било такмичарских турнира.
„Мислим да имају моћ да имају много турнира. Никада тамо нисам играо званични турнир, али, добро, не сумњам да ћу тамо играти у будућности", рекао је Алкарас на ту тему.
Саудијска Арабија организовала је до сада само егзибиционе турнире, од којих је последњи одигран крајем прошле године.
Новак Ђоковић требало је да игра на сличном турниру у Џеди 2018. године са Рафаелом Надалом, међутим тај дуел је био отказан. Непосредно пред почетак тог догађаја српски и шпански тенисер били су под великим притиском јавности јер се нису оглашавали поводом тога што је саудијски новинар и дисидент Џамал Кашоги, који је живео и радио у САД, брутално убијен у Конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу, због чега је та земља на удару критика.
Погледајте ново издање емисије Спутњик спорт.
Новак Ђоковић и Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
СПОРТ
Вимблдон исправља неправду према Новаку – пет задивљујућих рекорда српског аса
Карлос Алкарас - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
СПОРТ
„Нови Надал“ је у себи сакрио Новака
Павел Котов - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2023
СПОРТ
Рус бриљирао, Шпанац се љутио – и запретио?! /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала