- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Нови Надал“ је у себи сакрио Новака

© AFP 2023 / ADRIAN DENNISКарлос Алкарас
Карлос Алкарас - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
Пратите нас
С обзиром на то да долази из Шпаније Карлос Алкарас често је називан „новим Надалом“, међутим момак из Мурсије много сличности има са Новаком Ђоковићем. Млади Шпанац освојио је титуле на шљаци, бетону, а након што је стигао и трофеј на трави Карлос је подсетио на српског аса због могућности да игра величанствено на било којој подлози.
Први трофеј у каријери Новак Ђоковић освојио је на шљаци, после чега је ређао титуле како на тој подлози, тако и на бетону. Међутим, на трави није успевао да игра на исти начин и увек му је пехар измицао из руку, поготово јер је тих година на трави доминирао Роџер Федерер.
Шљака је била подлога на којој је и Карлос Алкарас подигао први трофеј и на којој је заправо и показао да је можда и најталентованији играч данашњице. После шљаке почео је да осваја турнире и на бетону, од којих је посебно значајан УС Опен, али баш као и у Новаком случају трофеј на трави личио је на недостижан сан.
Ђоковић је из године у годину подизао ниво тениса и показивао сав раскош који сроји у његовим силовитим ударцима, а посебно је импресиван био начин на који се креће на свакој подлози.
Док се за Карлоса претпостављало да на трави ипак неће моћи да уради оно што је Новак, он је све демантовао јер је у Квинсу стигао до трофеја. Баш као што је Новаку на шљаци потребно неколико мечева да почне да игра на свом препознатиљивом нивоу, тако је било и Алкарасу на трави.
У првом колу Квинса изгубио је сет од Артура Риндеркнеша, међутим преокренуо је и добио меч, а оно што је приказао такође је подсетило на мајсторије српског аса. Добро кретање је увек један од главних адута којим се стиже до победе на било којој подлози, то је имао Новак, а данас то има и Алкарас.
Истина, млади момак из Мурсије мораће још много да се потруди како би личио на Новака на трави, тога је и сам свестан, али првом титулом направио је велики корак поготово јер је пре тога на трави одиграо само два Вимблдона на којима је стигао до трећег кола и четвртфинала.
Алкарасу је требало много мање времена да комплетира трофеје на свим подлогама него Данилу Медведеву коме је шљака правила проблем. Тек после шест година професионалног тениса Рус је освојио титулу на шљаци, а Шпанац је то остварио у трећој години каријере.
Титулом у Квинсу Алкарас је за млађу и нову генерацију посто оно што је Новак био међу највећим ривалима Роџером Федерером и Рафаелом Надалом. Показао је да може да прилагоди игру било ком терену, а тек има 20 година. Иако су и Рафа и Роџер освајали титуле на свим подлогама, Новак једини има проценат победа од преко 80 одсто на шљаци, бетону и трави и такође једини има по најмање три трофеја на сва четири Гренд слема.
Новак Ђоковић Карлос Алкарас - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
СПОРТ
Чудесни Алкарас поново „украо“ Новаку прво место – Шпанац подигао трофеј на трави
Андреј Рубљов - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
СПОРТ
Рубљов пао у финалу Халеа – „бивши Рус“ направио изненађење и стигао до титуле
Новак Ђоковић, Вимблдон, трава - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
СПОРТ
Ђоковић је стигао и поново окусио чувену траву Вимблдона: „Још увек сам гладан“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала