- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Тенк Т-80 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Швајцарска одбила да прода 96 "леопарда" Украјини; Погођена украјинска складишта горива у ДНР

Пратите нас
У току је 490. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Руска војска је одбила напад украјинских трупа у запорошком правцу. Због обилних падавина, украјинска војска има проблеме са логистиком.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:20 28.06.2023
Министар одбране САД Лојд Остин на састанку са министром одбране Немачке Борисом Писторијусом разговарао је о сукобу у Украјини, војној помоћи Кијеву и јачању источног крила НАТО-а, саопштио је Пентагон.
У саопштењу се додаје да је министар Остин захвалио министру Писторијусу на значајној подршци Немачке Украјини.
Поред тога, министри одбране две земље дотакли су се подршке Берлина јачању источног крила Алијансе, укључујући помоћ Сједињеним Државама и самом НАТО-у у распоређивању војника на немачкој територији.
17:39 28.06.2023
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
РУСИЈА
Лавров: Односи Москве и Запада представљају борбу светова
16:32 28.06.2023
Питање коришћења руских суверених актива, које је замрзнула Европска унија, као и раније изазива контрадикторности међу члановима Европске уније, укључујући због могућих „нежељених ефеката“, рекао је високи европски извор новинарима у Бриселу.
Он је истакао да ће се тема коришћења руске имовине наћи на дневном реду самита земаља ЕУ, који ће се одржати у Бриселу 29. јуна.
16:27 28.06.2023
Председник Белорусије Александар Лукашенко могао би да пружи значајан допринос решавању украјинског проблема уколико то буде желео Кијев, он је изузетан дипломата, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Без икакве сумње, Александар Григоријевич Лукашенко је изванредан државник, вешт политичар, дипломата, човек способан да брзо реши најсложеније проблеме, нетривијалне задатке, наравно, могао би да да значајан допринос постизању мировних споразума, али ако би то желео кијевски режим“, објаснила је дипломата.
Она је додала да представници кијевског режима, изјављујући о могућим преговорима са Русијом, и даље траже оружје од Запада и не размишљају о миру.
16:17 28.06.2023
16:00 28.06.2023
Швајцарска се још није придружила мерама које садржи 11. пакет санкција Европске уније против Русије, јер таква одлука захтева прилагођавање швајцарског законодавства.
Усвојен је само нови списак лица, која потпадају под ограничења, изјавио је за Спутњик портпарол државног Секретаријата за економију Швајцарске Фабијан Мајенфиш.
15:52 28.06.2023
Кина у одређеној фази може да одигра „позитивну и продуктивну улогу“ у решавању украјинског сукоба, али тај моменат је још далеко, изјавио је у интервјуу MSNBC амерички државни секретар Ентони Блинкен.
Он је додао да Кина тренутно тражи начине да подржи Русију, задржавајући притом „привид неутралност и покушавајући да се представи као миротворац“.
15:46 28.06.2023
Председник Русије Владимир Путин састао се са лидером Чеченске републике Рамзаном Кадировом, саопштио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
Претходно је Кадиров на свом Телеграм каналу објавио фотографију са руским лидером, објавивши да се јуче, уочи Курбан-бајрама, састао са њим.
Лидер Чеченске републике известио је Путина о социјално-економској ситуацији у Чеченској Републици. Руски лидер је, према речима Кадирова, честитао празник свим муслиманима.
Поред тога, Путин је такође замолио Кадирова да пренесе поздраве борцима који се налазе у зони специјалне војне операције.
15:23 28.06.2023
Москва је изненађена што међународне организације нису осудиле Кијев због рушења Каховске хидроелектране, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Били смо изненађени реакцијом релевантних међународних структура које су, супротно принципима објективности и непристрасности, поново избегле да осуде злочин кијевског режима, који је извршио ову диверзију“, рекла је Захарова на редовном брифингу.
Она је додала да одговарајуће руске институције и даље баве последицама катастрофе.
У ноћи 6. јуна украјинске трупе извршиле су серију напада на Каховску хидроелектрану, уништивши њен горњи део. Због рушења бране дошло је до неконтролисаног испуштања воде из резервоара и плављења приобалних региона Херсонске области низводно од Дњепра.
13:44 28.06.2023
Швајцарска је одбила захтев компаније Ruag SА за продају 96 тенкова Леопард-1 А5 Украјини преко Немачке, саопштило је Савезно веће те земље на свом сајту.
„(Савезни савет) ставио је у први план аспекте политике неутралности Швајцарске, као и поузданост владавине права“, наводи се у документу.
Они су назвали захтев некомпатибилним са важећим законодавством земље.
13:27 28.06.2023
Главно са новог брифинга Министарства одбране Русије:
◾Ваздушно-космичке снаге Русије извеле су напад на објекте за прераду нафте и складишта горива за Оружане снаге Украјине у Донбасу, сви објекти су погођени;
◾Оружане снаге Русије су успешно одбиле пет напада Оружаних снага Украјине у правцу Доњецка, уништено је преко 240 украјинских војника;
◾Губици Оружаних снага Украјине на јужнодоњецком и запорошком правцу износили су 235 војника;
◾Руске трупе су за дан одбиле два напада Оружаних снага Украјине у правцу Красног Лимана;
◾Оружане снаге Украјине покушавају да крену у офанзиву у доњецком, запорошком и јужнодоњецком правцу;
◾Украјински диверзанти су ликвидирани у Харковској области, укупни губици Оружаних снага Украјине у купјанском правцу износили су 30 војника;
◾Руске трупе су за дан ликвидирале око 115 војника, систем „Град“ и самоходни топ „Акација“, Оружаних снага Украјине у краснолиманском правцу;
◾Оружане снаге Русије су погодиле привремену базу команде 56. моторизоване бригаде Оружаних снага Украјине;
◾Оружане снаге РФ су погодиле осматрачнице батаљона 63. механизоване и 10. брдско-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине у ДНР;
◾Руске оружане снаге напале су резерве Оружаних снага Украјине у запорошком правцу;
◾Руске оружане снаге уништиле су у ДНР складиште пројектила и муниције 47. артиљеријске бригаде Оружаних снага Украјине.
12:49 28.06.2023
Помоћник руског председника Јуриј Ушаков састаће се у среду са папиним изаслаником за Украјину кардиналом Матеом Зупијем. Кремљ високо цени напоре и иницијативе Ватикана за решавање ситуације у Украјини, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков током разговора са новинарима. .
„Данас је у Москви специјални изасланик папе, кардинал Зупи. У име Владимира Путина, са њим ће данас разговарати помоћник председника Ушаков о ситуацији о сукобу у Украјини и, наравно, о могућим начинима политичко и дипломатско решење. Већ смо више пута изјављивали да високо ценимо напоре и иницијативе Ватикана да се пронађе мирно решење украјинске кризе и поздрављамо ову жељу папе да допринесе окончању оружаног сукоба у Украјина“, рекао је Песков.
12:06 28.06.2023
11:43 28.06.2023
10:46 28.06.2023
09:09 28.06.2023
Руски ПВО системи одбили су ноћни ракетни напад на Мелитопољ, нема жртава нити материјалне штете, саопштиле су оперативне службе Запорошке области.
08:55 28.06.2023
08:12 28.06.2023
Украјинске Оружане снаге имају резерве, укључујући бригаде, које су недавно прошле обуку на Западу и које су опремљене савременим тенковима и оклопним возилима НАТО-а, рекао је министар одбране Алексеј Резников за Фајненшел тајмс.
Према његовим речима, главне украјинске резерве нису укључене у контраофанзиву, чији „главни догађај” тек предстоји. Резников је 25. јуна у интервјуу за Фокс њуз описао акције украјинских снага као „неку припремну операцију”, рекавши да је руска војска изградила „веома јаке одбрамбене линије”.
О томе да украјинска страна још није искористила део резерви говорила је и заменица Резникова Ана Маљар.
„Заиста, пред нама су још важни догађаји. А главни ударац тек предстоји“, рекла је она 23. јуна, напомињући да контраофанзива није „нешто брзо“, већ постепен процес.
07:36 28.06.2023
Артиљерци групе „Запад“ осујетили су три покушаја ротације Оружаних снага Украјине на купјанском правцу, саопштио је портпарол центра групе Сергеј Зибински.
„Артиљерија групе осујетила је три покушаја ротације јединица Оружаних снага Украјине у подручју Кисловка, Олшани и Новоселовско“, рекао је Зибински.
Према његовим речима, Украјина је изгубила више од једног вода војника и један камионет.
07:23 28.06.2023
На купјанском, краснолиманском и доњецком правцу украјински војници имају озбиљне проблеме са евакуацијом рањеника и транспортом муниције због лоших путева, изазваних обилним падавинама, рекао је за Спутњик потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.
"Због неповољних временских услова (обилних падавина) земљани путеви су се претворили у блато“, рекао је стручњак, позивајући се на сопствене изворе.
Марочко је појаснио да украјинска техника тешко пролази и заглављује се. Према његовим речима, постоје и кашњења у логистици украјинских трупа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала