Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Четири корака: Курти изнео своје услове за север Косова и Метохије

Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изнео је у видео снимку, објављеном непосредно пре почетка самита ЕУ, четири корака за деескалацију ситуације на северу КиМ.
Курти је у видео поруци на енглеском језику рекао да је та „четири корака“ изнео на последњем састанку у Бриселу, објавили су приштински медији. Он тврди да је Приштина спремна да допринесе деескалацији и да се посвети конкретним корацима у том правцу.

Четири Куртијева корака

Као први корак он наводи да је Приштина спремна да се обавеже на смањење присуства тзв. косовске полиције у општинским зградама и њиховој околини, како је навео, „постепено и пропорционално са смањењем насиља“.
Други корак који Курти износи је пуни приступ судским процесима починилаца насиља и праћење процеса од стране Еулекса и заинтересованих НВО за људска права.
Као трећи корак он наводи превремене изборе у четири општине на северу КиМ до којих би дошло након петиције за опозив коју би подржало најмање 20 одсто бирачког тела. Након потврде да су испуњени услови, датум избора одредио би председник, наводи Курти.
Као четврти корак Курти наводи да би четири градоначелника на северу КиМ предали своја овлашћења новим градоначелницима након верификовања од стране ЦИК-а, у складу са законодавством тзв. Косова.

Захтеви за Србију

Курти даље наводи да очекује и четири корака од Београда, од којих је први повлачење, како наводи, „насилних демонстраната“ из општинских зграда и околине.
Као други корак који очекује од Београда Курти истиче посвећеност сарадњи у судским поступцима против починилаца, уз праћење од стране Еулекса и пуне гаранције за правично суђење.
Курти као трећи корак од Београда очекује смањење приправности оружаних снага на низак ниво, без нових покретања трупа и уклањање 48 истурених оперативних база дуж административне линије између централне Србије и КиМ.
Као четврти корак Курти наводи да Београд не треба да омета право Срба и свих политичких партија да слободно, без, како наводи, „икаквог застрашивања, принуде или коруптивног утицаја“, учествују у процесу локалних избора на КиМ.
Курти додаје да се Београд и Приштина морају обавезати да ће у потпуности поштовати правила Заједничког регионалног тржишта Берлинског процеса и усклађеност са правним тековинама ЕУ за регионалну слободну трговину у складу са постигнутим споразумима.
Премијер привремених институција самоуправе наводи такође да је Приштина посвећена интензивном дијалогу за пуну, безусловну, уравнотежену и коректну имплементацију Основног споразума и Анекса за имплементацију, пренео је Танјуг.
Српски камиони на Јарињу - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
СРБИЈА
Борељ упозорава на последице ако се не смири ситуација на Косову, ЕУ шаље три захтева
СРБИЈА
Европске санкције за Куртија без озбиљнијег ефекта, отпор Срба остаје кључан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала