- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Европљани треба да се плаше својих влада

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2023
Пратите нас
Грађани западних земаља треба да се плаше својих сопствених влада које пригушују здраворазумске гласове и понављају само о „стратешком поразу Русије“, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, коментаришући ризик од конфронтације Русије и НАТО у интервјуу медијској групи „Радио и ТВ Португалија“.
Он је додао да је било момената када се могло надати да ће се након Хладног рата Запад понашати пристојно и да ће бити могуће говорити о безбедном простору од Лисабона до Владивостока, међутим, „очекивања се нису испунила“.
Дипломата је истакао да је Русија спремна и „деловаће“ на бојном пољу у оквиру украјинског сукоба.

„Свакако, личности као што су високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг и практично цела америчка администрација говоре о наношењу стратешког пораза Русији на бојном пољу. Они не говоре о преговорима, већ о бојном пољу. Спремни смо да наставимо да делујемо на њему и наставићемо то да чинимо. Ми знамо за шта се боримо“, поручио је Лавров.

Корени проблема човечанства

Према његовим речима, сви корени проблема човечанства након формирања Уједињених нација су у томе што је Запад категорично одбијао да делује, поштујући суверену равноправност свих осталих земаља, он наставља да размишља и делује користећи колонијалне методе.
Лавров је истакао да би УН постале ефикасан међународни инструмент, мора се испуњавати Повеља УН и неопходно је вратити се обавезама које су биле свечано објављене, потписане и ратификоване.

Русија ратује за народ, религију, историју и језик

Русија у сукобу у Украјини не ратује за територије, него за руске људе, за своју историју, религију и језик, нагласио је Лавров.
„Разумете ли, то је приступ као на пијаци: ја теби, ти мени. Ми се не боримо за територије, него за људе, за нашу историју, религију, руски језик који је званични језик целог система Уједињених нација у који сада једноставно ломе, и то не само у Украјини, него и у другим земљама Европе, у балтичким земљама. Сви ћуте“, рекао је Лавров одговарајући на питање да ли је „могућ мир на основу размене територија“.
Лавров се, такође, запитао шта би било када би, на пример, Швајцарска забранила француски или немачки језик, или Ирска енглески, а Белгија фламански.
„То се не може ни замислити. У Финској живи 5,2 одсто Швеђана, а шведски језик је државни. У Украјини има најмање 20 одсто етничких Руса, а они који говоре и мисле на руском језику је више од 50 одсто. Према томе, није ствар у територијама“, нагласио је Лавров.
Према његовим речима, председник Украјине Владимир Зеленски испуњава наредбу да уништи било какво испољавање руске цивилизације на територији своје земље, у којој су његовим претходницима, истим таквим радикалима и неонацистима, дозволили да изведу државни преврат с главним циљем да се Украјина претвори у инструмент обуздавања и угрожавања безбедности Русије.

Бајдена не интересује окончање сукоба

Лавров је, такође, оценио да председник САД Џозеф Бајден не показује интересовање за завршетак сукоба у Украјини.

„Не знам колико је председник САД Џо Бајден за то заинтересован. У крајњој мери, он такво интересовање не исказује“, рекао је Лавров.

Он је нагласио да је свима познато да Владимир Зеленски није самосталан, већ да испуњава наредбе и импровизује „у зависности од стања током конретног дана“.
„С њим је, међутим, бесмислено разговарати“, оценио је Лавров.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2023
РУСИЈА
Лавров: Не брините о нашим националним интересима, Русија је увек излазила јача
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала