- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривен најтраженији звук у свемиру

CC0 / Pixabay / Свемир
Свемир - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2023
Пратите нас
Службено је потврђено – научници су помоћу „уређаја“ галактичких размера открили „најтраженији звук у свемиру“, позадинску гравитацијску тутњаву која се шири свемиром и потреса галаксије, звезде и сигнале који њиме путују.
Научни тимови из САД, Европе, Аустралије и Индије објавили су резултате својих вишегодишњих истраживања на ту тему у неколико научних радова. У истраживању је учествовало стотинак научника из 12 земаља.
„Последњих 15 година радимо на мисији потраге за нискофреквентним шумом гравитацијских таласа који одзвања свемиром и пролази кроз нашу галаксију, изобличујући простор-време на мерљив начин“, рекао је на прес-конференцији председник америчког НАНО-Грав тима, астрофизичар Стивен Тејлор са Универзитета Вандербилт.
„Јако смо срећни што можемо да објавимо да су наш труд и рад уродили плодом и да имамо узбудљиве доказе о овом позадинском шуму гравитацијских таласа“, додао је Тејлор.

Шта су гравитацијски таласи?

Гравитацијски таласи су поремећаји у гравитацијском пољу који наизменично сабијају и растежу простор-време кроз који пролазе и све у њему, а шире се слично као што се таласи воде или звука шире водом, односно ваздухом. Формирају се приликом убрзавања маса, посебно великих, на пример у експлозијама супернова, током кружења звезда једних око других на малим удаљеностима у двојним звезданим системима, у сударима црних рупа и сл. Они су такође могли настати у великом праску и у космичкој инфлацији, брзом ширењу свемира које је уследило непосредно након великог праска.
Гравитацијске таласе можемо приказати ако уместо експлозије супернове или судара црних рупа замислимо валове који се шире када бацимо камен у воду или када пљеснемо рукама. Притом треба имати на уму да се гравитацијски таласи шире брзином светлости.

Век од предвиђања до потврде

Постојање гравитацијских таласа први је предвидео Алберт Ајнштајн 1916. године на темељу своје опште теорије релативности.
Но, требало је да прође цели век развоја технологије да коначно 2015. буду потврђени у великим уређајима ЛИГО и Вирго који су довољно осетљиви да могу детектовати њихове слабашне ефекте. За ово је откриће 2017. додељена Нобелова награда, а оно је омогућило сасвим нову врсту истраживања свемира – астрономију гравитацијских таласа. До данас је регистровано стотинак догађаја који су одаслали гравитацијске валове.

Прозор у најранији свемир

Астрономија гравитацијских таласа може нам дати увиде у збивања која не можемо забележити у облику електромагнетских таласа. Између осталог, она би нам могла открити шта се збивало непосредно након великог праска. Тренутно то не можемо знати јер је свемир неких 380.000 година након великог праска био превише јонизиран и прегуст да би се електромагнетски таласи могли ширити њиме. Но, непрозирност свемира за електромагнетске таласе није проблем за гравитацијске таласе.

Откриће је врло поуздано, али још није 100 одсто

Објављени резултати још се не могу сматрати коначним открићем позадинског гравитацијског шума, међутим, постоји шанса већа од 99 одсто да је реч о стварном феномену. НАНО-Гравов сигнал има ниво поузданости од 4 сигме (или 99,349%), а темељи се на 67 пулсара.
Сигнал уређаја ППТА има нижи ниво поузданости јер је у њему проучавано мање пулсара. Његова детекција темељи се на само 30 звезда, али сигнали су прикупљани током дужег раздобља. Златни стандард за откриће које се може сматрати потврђеним је 5 сигма. То значи да ће научници морати обавити још доста посла. Но већ сада имају пуно материјала прикупљених током више година па то и не би требало бити превише тешко. Требаће времена, рада и стрпљења, пише портал Спејс.
Марс - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривена „зомби“ планета која не би требало да постоји
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала