Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

ЕУ о детаљима мера према Приштини: Ступиле су на снагу, обавестили смо их

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЗаставе Европске уније испред седишта Европске комисије у Бриселу
Заставе Европске уније испред седишта Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
Пратите нас
Европска унија је предузела мере против Приштине због непредузимања корака на деескалацији ситуације на северу Косова и Метохије и о тим мерама је обавестила приштинске институције 28. јуна, потврдио је неименовани портпарол Уније.
Привремено је обустављен рад у радним телима у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању, а Приштина, такође, неће бити позивана на састанке на високом нивоу, док ће билатералне посете бити обустављене.
У међувремену, састанци који неће бити прекинути су они који су фокусирани на разговоре о ситуацији на северу Косова, у оквиру дијалога који води Европска унија, наводе приштински медији.
Такође, потврђено да је обустављен програм средстава у оквиру ИПА 2024.
Предлози које је Приштина представила у оквиру Инвестиционог оквира за Западни Балкан (ВБИФ), како је потврдио портпарол ЕУ, уопште нису поднети на разматрање Одбору ВБИФ-а на састанку одржаном 29. и 30. јуна.
„Програмирање средстава за Косово у оквиру вежбе програма ИПА 2024 такође је стављено на чекање. Предлози које је Косово представило у оквиру Инвестиционог оквира за Западни Балкан (ВБИФ) нису достављени на разматрање Одбору ВБИФ-а 29-30. јуна“, рекао је извор приштинских медија.
Ступање на снагу ових мера јуче је одмах потврдио комесар за проширење Оливер Вархељи, када је наговестио да Приштина није укључена у издвајање фонда од 2,1 милијарду евра које је јуче одобрио Оперативни одбор Инвестиција Западног Балкана.
Портпарол ЕУ је појаснио да су мере уведене Приштини привремене и реверзибилне у зависности од развоја догађаја на терену и одлука о деескалацији које може да донесе премијер привремених институција Аљбин Курти.
У међувремену, Европска унија помно прати испуњавање званичних бриселских захтева од Србије и спремна је да предузме мере уколико се тако нешто не догоди.
Представник Уније је рекао и да ситуација на северу Косова озбиљно узнемирава ЕУ, што је изразио и високи представник ЕУ Ђузеп Борељ 3. јуна у име 27 држава чланица.
„Осудили смо насиље и настављамо позиве на хитну деескалацију са обе стране. Високи представник Борељ је у име земаља чланица ЕУ био врло јасан у вези са очекиваним корацима за тренутну деескалацију“, рекао је извор приштинских медија.
Он је поновио да Европска унија очекује од Приштине да делује у правцу деескалације и обустави полицијске операције, повуче полицијске снаге из близине општинских објеката на северу, да градоначелници општина привремено обављају своје дужности ван зграда општина и да превремени избори буду расписани што пре у четири општине, на свеобухватан начин, што значи пуно и безусловно учешће Срба са Косова.
Додао је и да је неопходно брзо применити договор из Охрида, укључујући и формирање Заједнице општина са српском већином.
„Нажалост, Косово још није предузело потребне кораке. Стога је ЕУ – као што је приказано у саопштењу високог представника у име држава чланица од 3. јуна – одлучила да примени мере на Косово“, закључио је портпарол ЕУ, преноси Косово онлајн.
Српски камиони на Јарињу - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
СРБИЈА
Борељ упозорава на последице ако се не смири ситуација на Косову, ЕУ шаље три захтева
СРБИЈА
Европске санкције за Куртија без озбиљнијег ефекта, отпор Срба остаје кључан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала