- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Рус у Србији ствара ремек-дела: Читао је владику Николаја – а деци поклања мурал Ђоковића и Јокића

© Фото : Андреј Колосов Мурал Новака Ђоковића и Николе Јокића
Мурал Новака Ђоковића и Николе Јокића - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
Пратите нас
Андреја Колосова је читање књига Светог Николаја Охридског (владике Николаја Велимировића) навело да заволи Србију, а потом из родне Русије дође у Београд где је уличну уметност подигао на виши ниво. Његова ремек дела боје читав Београд, међутим најновији мурал посвећен Новаку Ђоковићу и Николи Јокићу носи посебну вредност.
У улици Милана Ракића на Звездари у понедељак ће бити завршен мурал посвећен Новаку Ђоковићу и Николи Јокићу који је дело руског уметника Андреја Колосова. О доласку у Србију и муралу посвећеном српском тенисеру и кошаркашу Колосов је говорио за Спутњик.
Московљанин је 1999. године почео да се бави уличном уметношћу, да би своје знање из Русије донео у Србију 2016. године када је у Београду уписао Православни богословски факултет у Београду.
© Фото : Андреј КолосовМурал Новаку Ђоковићу и Николи Јокићу
Мурал Новаку Ђоковићу и Николи Јокићу - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2023
Мурал Новаку Ђоковићу и Николи Јокићу
Поред радова које је радио за разне фирме и компаније, ипак најдражи мурал руског уметника јесте мурал у Честерегу код Житишта на зиду једне куће где је осликао лик Патријарха Павла.
„Читао сам књиге Никола Велимировића, упознавао Србију и први пут дошао 2013. године. Волим Србију и живот овде“, рекао је на почетку разговора Колосов.
На идеју да ослика мурал Новака и Николе дошао је заједно са студентским домом на Звездари како би мотивисали студенте.

„Овај мурал је добротворни рад, још пре неколико година сам ступио у контакт са директором студентског дома, размишљали смо шта да направимо како би мотивисали младе студенте. Одлучили смо да то буде мурал посвећен Новаку Ђоковићу и Николи Јокићу јер због свог великог успеха мотивишу младе, дају им енергију“, објаснио је Колосов за Спутњик.

Руски уметник донео је праву одлуку јер је Новак недавно постао рекордер по броју Гренд слем титула (23), док је Никола стигао до НБА титуле. Оно што је заједничко за два спортска великана јесте скромност, истицање љубави према породици и правих вредности. Њихова људска величина чини их најбољим узорима.
Знао је то врло добро Колосов иако не прати спорт толико често. Оно што је посебно интересенатно код овог мурала јесте што је то прва колаборација робота и човека. Један део мурала одрадила је машина-робот, а други део руски уметник.
„Ово је први пут да је направљена колаборација робота и човека. Део који је направила машина свакако и ја пређем и довршим све што ми се не допада или мислим да није добро“, објаснио је Колосов.
© Фото : Андреј Колосов Мурал Новака Ђоковића и Николе Јокића
Мурал Новака Ђоковића и Николе Јокића - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
Мурал Новака Ђоковића и Николе Јокића
Како у Ђоковићу и Јокићу, тако и у осталим Србима види браћу.
„Ми смо један народ, у много чему смо слични. Ипак, волим да кажем да свуда има разлика. Ни у Србији нису исти људи у Нишу и Сомбору, па се тако разликују и у људским градовима, али истина је да смо веома блиски“, сматра руски уметник.
Његова прича изузетно је инспиративна, изузетно је посвећен уметности, али и филозофији.
„Од 1999. године сам почео да се бавим уметношћу.Тада сам препознао љубав према графитима и уличној уметности, а први резултати видели су се 2005. године када сам на фестивалу улепшавања Јасењева у Москви освојио прво место са муралом „Москва“. Прву поруџбину добио сам 2008. године, а први мурал нашег колектива креиран је на фасади школе у Реутову“, присетио се Коласов.
Маестрални Андреј спојио је две велике љубави према вери и уметности па је 2011. године уписао катедру за монументално сликарство Православног Светотихоновског универзитета у Москви. Студирао је академско цртање, фрескосликарство, иконописање, а студије је завршио 2015. године.
Једна диплома само га је додатно мотивисала да стекне и другу, па је наредне године уписао Православни богословски факултет у Београду, а у периоду од 2017. до 2019. године
Холгер Руне и Новак Ђоковић – УС опен - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
СПОРТ
„Најтежи и најлакши противник“ – Данац верује да има рецепт за Новака
Филип Крајиновић - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
СПОРТ
Филип се повукао са Вимблдона – Србија са представником мање
Новак Ђоковић, Бањалука - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
СПОРТ
Новаков турнир се званично сели у Румунију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала