- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин шокирао Европу, пропала америчка надања /видео/

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин на церемонији уручивања државних награда у Кремљу
Председник Русије Владимир Путин на церемонији уручивања државних награда у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2023
Пратите нас
Америчка надања да у Русији власт може да се промени на улици, потпуно су пропала. Уместо тога, Путин је шокирао Европу, а Америку извукао на чистац тиме што је рекао да је спреман да већ сада преговара о Украјини са америчким посредником, оцењује публициста Синиша Љепојевић.
Западни медији су на дешавања од 24. јуна, прво трљали руке и Евгенија Пригожина називали „ослободиоцем“, јер су из једног центра пропаганде стизале вести да ће народ да стане уз побуњенике Вагнера, али се та еуфорија убрзо угасила.
Наступило је разочарање, каже Љепојевић у емисији „Од четвртка до четвртка“.

Путин шокирао Европу

Путинов „политичи маневар“, односно изјава коју су објавили западни медији да је спреман на преговоре о Украјини са представником Америке, био је шок за Европу, каже наш саговорник, јер то значи три ствари:
„Прва ствар је — ако би једног дана именовала посредника, Америка би признала да је страна у сукобу, а та симболика је у политичком свету јако важна. Друга ствар је да у том предлогу нигде нема Европе, што значи да је Русија одавно преломила да за њу у политичком смислу Европа коју оличава Европска Унија уопште више није битна. И трећа ствар — Русија сматра да је Украјина само територија на којој се одвија сукоб. Само пар дана после те Путинове изјаве, министар спољних послова Русије саопштио је да за Москву Украјина није политички идентитет, а то значи она као таква не може да буде фактор у некаквом окончању тог рата”, рекао је Љепојевић.

Русија извукла Америку на чистац

Према оцени нашег саговорника, оваква Путинова изјава извлачи на чистац Америку. Одговор још нисмо добили, али је и недостатак одговора, у ствари, одговор да Америка жели рат, а не мир, бар до председничких избора следеће године.
„Видећемо како ће се даље развијати ратна ситуација с обзиром на то да је потпуно очигледно да за пар месеци Украјина практично неће више моћи да ратује, јер све мање има људи, а оружје које јој је достављено — у великој мери је уништено. Шта ће онда бити? Пошто Запад не жели да прихвати пораз, могуће је да Америка натера неке НАТО земље да пошаљу трупе у Украјину”, каже наш саговорник.
Он оцењује да је то нови ниво сукоба и питање је да ли ће до њега и доћи али га не треба ни искључити поготово у контексту Путинових речи да ће рат у Украјини бити завршен када украјинска војска не буде више на бојном пољу и када у Украјини више не буде западног оружја.

Нова фаза сукоба — Русија и војно и политички надмоћна

Сигурно је, каже Љепојевић, да је опредељење Бајденове администрације да се рат одуговлачи до председничких избора наредне године. Он сматра да руска снага извире из циља, што значи да је спремна да чак дође и до западних украјинских граница.
„Ту могућност не треба искључити. Ово јесте нова фаза где је руска стана и политички и војно у предности. Политички, јер је предложила да Америка одреди преговарача, а војно је много доминантнија него што је била јер има више искуства и бројчано је надмоћнија”.

Запад затечен подршком народа Путину

Он оцењује да је у владајућим круговима на Западу дошло до малог затишја, јер су затечени великом подршком народа Владимиру Путину и његовој политици према Украјини. Њихове процене су биле другачије али се сада показало да је највећи део јавности у Русији против побуна, да нису склони ломовима али и да подржавају Путинове стратешке одлуке.
„Очигледно је да су западни аналитичари имали погрешне информације да је Русија зрела за неку врсту револуције, што се није десило. Кремљ односно владајућа екипа у Русији има пуну контролу онога што се дешава у држави“, сматра наш саговорник.
Западни лидери због свега што се дешава ухваћени су у клопку и делују по принципу „заједничког злочиначког подухвата”.
Америка, иако постоји дубока свест да није више моћна као што је била, ипак јесте држава која има велике природне ресурсе.
„Налазимо се у фази нивелисања односа, што не значи да ће рат убрзо бити готов али се много јасније назире његов исход“, закључује Синиша Љепојевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала