- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Разочарани и Алијанса и Кијев: Украјина без позива на самит НАТО у Виљнусу

© Sputnik / Владимир ТрефиловЗастава Русије и застава Украјине испред логотипа НАТО-а
Застава Русије и застава Украјине испред логотипа НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2023
Пратите нас
Министар иностраних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је да Украјина није добила позив да присуствује на самом самиту у Виљнусу, него је само позвана да учествује у Савету НАТО-Украјина који ће бити одржан на маргинама самита.
НАТО овим потезом, оцењују руски експерти, ставља до знања Кијеву да га је разочарао: без обзира на огромне количине финансијске и војне помоћи које је Кијев добијао током сукоба, украјински војници нису успели да постигну никакве резултате на ратишту.
Разочаран је и Кијев: Кулеба се пожалио на недвосмислени негативан став земаља-чланица НАТО-а по питању чланства Украјине у ову организацију.
„Неке земље тврде да Украјину не треба позивати, јер ће то довести до ескалације. Ми смо супротног мишљења“, рекао је министар.
Према мишљењу Кулебе, постоје сви услови за Кијев добије позив за овај блок, а ако НАТО „не донесе чврсту одлуку“ о чланству Украјине, то значи да ће „превладати логика страха“.

Кијев разочарао Алијансу

Како каже за Спутњик Владимир Џабаров, заменик шефа спољнополитичког одбора Савета Федерације Русије, није искључено да Кијев не учествује на самиту НАТО из разлога што је Украјина разочарала Алијансу.
„Украјина није ни кандидат за чланство у ову организацију. Међутим, ова земља је била позивана на све састанке Алијансе. По мом мишљењу, Кијев вероватно сада није позван на самит из разлога што Украјина није оправдала очекивања и наде чланица НАТО током сукоба са Русијом. Није искључено да ће овај блок вероватно почети постепено да одбија да испоручује Украјини оружје јер то више нема никаквог смисла: потрошено је много новца, земље НАТО су опустошиле своје војне арсенале да би помогле Украјини. Мислили су да ће Украјина наводно победити Русију. Али, ова држава није постигла никакве резултате“, објашњава саговорник Спутњика.
Руски војни експерт и политиколог Иван Коновалов каже да НАТО није позвао Украјину да присуствује самиту јер је тиме желео да јасно да до знања Кијеву да је тема чланства Украјине за њих завршена.
„Самит у Виљнусу, по свему судећи, требало би да покаже јединство НАТО-а и Украјине. Али, пошто Украјина није постигла жељене резултате током сукоба, Алијанса би сада могла да преиспита однос према овој земљи...НАТО је тражио од Украјине да победи у овом сукобу... У то је уложио огромну количину новца, испоручивао оружје: тенкове ‘леопарде’, системе противваздушне одбране ‘Патриот’... ма све и свашта. Али, ништа није помогло. Штавише, скоро све је углавном било уништено. Једноставно, Украјина је већ изгубила у сваком погледу“, констатује наш саговорник.
С друге стране, руски политиколог Јуриј Светов сматра да ће украјински председник Владимир Зеленски ипак на неки начин учествовати на самиту у Виљнусу.
„Не верујем да Зеленски уопште неће присуствовати на самиту. Украјина је потребна Алијанси. Ова земља има јасан задатак – да ако може ослаби Русију. Поред тога, украјинска држава им је потребна, пре свега, да би контролисала Црно море“, објашњава саговорник Спутњика.

Да ли је Украјина потребна Алијанси

На питање какве су шансе да Украјина једном уђе у НАТО, Владимир Џабаров каже да ако до тога дође, Алијанса ће аутоматски започети рат са Русијом.
„Према петом члану НАТО уговора, свака земља која постаје члан овог блока, налази се, такорећи, под заштитом свих осталих чланица Алијансе. И оне су дужне да јој помогну. Међутим, сматрам да данашња Украјина постаје велики проблем за Запад због своје оштре русофобске политике и неонацизма. Алијансу може у будућности да дискредитује то што у својој организацији има оваквог члана као што је Кијев“, уверен је саговорник Спутњика.
Руски војни експерт и политиколог Иван Коновалов сматра да Украјина вероватно никада и неће ући у НАТО.
„Штавише, однос између Алијансе и Кијева неће бити као пре. Поготово ако Кијев не постигне неке резултате до самита у Виљнусу. Али, од тога нема ништа“, наглашава стручњак.
Подсетимо, самит НАТО биће одржан у Виљнусу 11-12. јула ове године. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је 19. јуна да на састанку савезници неће разговарати о званичном позиву Украјине у НАТО, већ ће говорити о томе каква ће решења Кијев приближити уласку у тај блок.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2023
Специјална операција у Украјини
Столтенберг: Украјина може ући у НАТО само ако победи Русију; Естонија најавила изненађење у Виљнусу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала