- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ројтерс: Финска модернизује железницу како би олакшала пребацивање трупа НАТО ка руској граници

© AP Photo / Michael ProbstВоз
Воз - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Пратите нас
Финска је почела да модернизује железницу како би у случају сукоба са Москвом убрзала слање појачања и опреме ка руској граници, саопштила је агенција Ројтерс.
Како се наводи, завршетак пројекта електрификације железничке пруге која повезује северну Финску са Шведском олакшаће брзо пребацивање снага НАТО-а ка руској граници.
„Један од примера је модернизација финске железнице око Торнија на граници са Шведском. То би требало да буде завршено следеће године, што ће савезницима олакшати слање појачања и опреме у Кемијарви, који је удаљен сат времена од руске границе и седам сати од руског нуклеарног бастиона и војних база код Мурманска и на Кољском полуострву“, наводи се у чланку.
Реч је о пројекту електрификације железничке пруге између шведског пограничног града Хапаранде и финске станице Лаурило. Процењује се да ће пројекат коштати 37 милиона евра, а он предвиђа повезивање железничке мреже Норвешке и Шведске са електрификованим делом финске железничке мреже која се пружа до станице Кемијарви на око 90 км од руске границе.
По мишљењу пензионисаног генерал-мајора Гордона Дејвиса Млађег, у случају сукоба са Русијом, Финска и НАТО би требало да осигурају контролу над Баренцовим морем и заштите бродове којима стиже појачање за Алијансу.
НАТО војска у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
РУСИЈА
Курс ка максималној ескалацији: Зашто НАТО развија нове регионалне планове одбране
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала