Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Мере ЕУ против Приштине: Претња врбовим прутићем за непослушно дете

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIЗаставе ЕУ и Косова на главном тргу у Приштини
Заставе ЕУ и Косова на главном тргу у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Пратите нас
Мере које је Европска унија предузела против Приштине уколико не уради ништа по питању смиривања ситуације на северу Косова и осталих тачака које су им задали су у нивоу кажњавања родитеља детета које га није послушало.
Ово је мишљење др Александра Лукића, научног сарадника на Институту за политичке студије поводом изјаве портпарола Европске уније Петера Стана да је ЕУ одлучила да спроведе низ мера према Приштини јер није предузела неопходне кораке за смиривање ситуације.

Мере против Приштине само на папиру

У те мере спадају привремена обустава рада органа на Споразуму о стабилизацији и придруживању ЕУ, да тзв. Косово неће бити позивано на догађаје на високом нивоу, суспензија билатералних посета, осим оних које су усмерене на решавање кризе на северу КиМ у оквиру дијалога уз подршку ЕУ и тако даље.
Србија, Косово, ЕУ - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
СРБИЈА
Стано објавио све мере које је ЕУ спровела према Приштини и додао: Пратимо и шта ради Београд
Колико мере које је ЕУ потегла против Приштине занимају косовске званичнике доказ је и састанак такозване председнице Косова Вјосе Османи раније данас са премијерима Холандије и Луксембурга, дакле после одлуке ЕУ да су билатералне посете –суспендоване.
У том светлу Александар Лукић се слаже с тезом да су све набројане мере ЕУ против Приштине у ствари мере које се налазе на папиру у неком процесу или чекају неки рок.
„У суштинском смислу, ове мере које се односе углавном на напредак такозване државе Косова на опет такозване европске мере за европске интеграције не значе готово ништа. Оне мере које би биле фундаменталне и које би на озбиљан начин угрозило тзв. Косово се, наравно неће уводити. Ту се дакле поставља питање који је циљ ових мера,“ напомиње Лукић.

Не заборавити зашто су Срби изашли из институција

Ако је тај циљ, подсећа он, да Приштина смири ситуацију на северу и да се одрже нови избори у којима ће Срби учествовати, онда се поставља и додатно питање да ли ће до тога доћи.
„Не треба заборавити због чега су Срби изашли из косовских институција, ни чињенице да још нема ЗСО али не треба сметнути са ума ни да је ова иста Европска унија уз Америку подржала приштинске изборе у четири спрске општине без учешћа Срба и да је исте те резултате избора на које је изашло три одсто грађана без Срба признала за легитимне и легалне. Дакле, ту је корен проблема,“ подсећа наш саговорник.
Према његовим речима, сада остаје да се види да ли ће Приштина организовати нове изборе на северу како то од ње тражи ЕУ и да ће Србима бити испуњен захтев за формирањем ЗСО да би изашли на те изборе.
„Парадоксално је да ЕУ уводи мере Приштини док им Курти говори да су они ти коју су подржали да се приштински изборе одрже. Тако да је контекст ове приче веома чудан," закључак је Лукића.

Које су мере најављене

Међу мерама које је навео Стано је и да је програмирање средстава за Косово у оквиру вежбе програмирања „ИПА 2024“ такође стављено на чекање. Предлози које је Косово поднело у оквиру Инвестиционог оквира за Западни Балкан (ВБИФ) нису поднети на разматрање Одбору ВБИФ-а 29–30. јуна", а како је рекао Стано, власти у Приштини су о овим мерама обавештене 28. јуна.
Према његовим речима, високи представник Жозеп Борељ је у име чланица ЕУ био врло јасан у погледу очекиваних корака за тренутну деескалацију.
"Очекујемо да Косово поступи на деескалирајући начин и да одмах обустави полицијске операције у близини општинских зграда на северу Косова. Градоначелници треба привремено да обављају своје дужности у другим просторијама, не у општинским зградама. Превремене изборе треба расписати што је пре могуће у све четири општине и организовати их на потпуно инклузиван начин", рекао је Стано.
То значи, истиче Стано, уз пуно и безусловно учешће косовских Срба.
"Неопходно је да се ЕУ омогући дијалог који води високи представник и да се настави брза имплементација Споразума на путу нормализације и његовог Анекса за имплементацију. Ово укључује оснивање Асоцијације/Заједнице општина са српском већином", закључио је Стано.
Портпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
СРБИЈА
Стано открио зашто Лајчак долази у Београд и Приштину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала