- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Од среде ограничен приступ Кијевској лаври

© AP Photo / Andrew KravchenkoВерници у дворишту храма Кијевско-печерске лавре у Кијеву
Верници у дворишту храма Кијевско-печерске лавре у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Пратите нас
Приступ Кијевско-печерској лаври биће ограничен од 5. јула – верници ће моћи да бораве на територији манастира од 9 до 18 часова, саопштено је на сајту манастира.

„На иницијативу националног споменика 'Кијевско-Печерска лавра', приступ посетиоцима Доње лавре биће ограничен од 5. јула 2023. године. Они ће моћи да бораве на тој територији од 09.00 до 18.00 часова“, прецизирано је у саопштењу.

Такође се истиче да ће „доњи“ улаз у манастир поред храма Пресвете Богородице „Живоносни источник“ бити стално затворен од наведеног датума.
Адвокат Никита Чекман, који заступа интересе УПЦ, објавио је на Телеграму фотокопију налога националног споменика „Кијевско-печерска лавра“.
„Због спречавања рада комисије за печаћење слободних објеката на територији Доње лавре, национални споменик од 5. јула мења режим уласка“, наводи се у тексту.
До сада је територија манастира била отворена за посете од 05.30 до 20.00 часова.
Јутрос је комисија Министарства културе Украјине дошла да запечати зграде 45. и 69. корпуса Лавре, али их је у томе спречило стотинак верника Украјинске православне цркве који су стали у одбрану манастира. Представници комисије запретили су да ће следећи пут доћи са полицијом.
Раније је адвокат Никита Чекман који заступа интересе УПЦ објавио указ Министарства културе и информационе политике Украјине у коме се наводи да је ресор формирао комисију која ће запечатити објекте Кијевске лавре. Монаси УПЦ су позвани да напусте објекте до 4. јула. Из канонске Украјинске православне цркве је саопштено да је такав захтев нелегитиман.
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
РУСИЈА
Украјинска комисија стигла у Кијевско-печерску лавру, верници бране манастир /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала