- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Председник Казахстана: Потребна нова стратегија развоја ШОС-а

© Sputnik / Alexander Kazakov / Уђи у базу фотографијаУчесници онлајн Самита лидера држава чланица ШОС који се одржава у Њу Делхију
Учесници онлајн Самита лидера држава чланица ШОС који се одржава у Њу Делхију - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Пратите нас
Председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев је на самиту Шангајске организације за сарадњу (ШОС) изјавио да Казахстан предлаже усвајање нове стратегије развоја ШОС-а и да је већ разрадио нацрт документа.

„Сматрам да је дошло време за усвајање нове стратегије развоја у оквиру ШОС-а. Казахстан је разрадио нацрт документа и планира да га представи у оквиру предстојећег председавања“, рекао је Токајев.

Нова стратегија би требало да прошири агенду ШОС-а у најперспективнијим правцима сарадње и да појача њен потенцијал.
Нагласио је да би нова фаза развоја морала да се дистанцира од билатералних проблема и да све напоре усмери на реализацију постојећих споразума, као и формирање инвестиционих фондова.
„ШОС би требало да асоцира на међусобно разумевање и сарадњу у име дугорочних интереса наших народа“, рекао је он.
Навео је да је потребно формирати савет сталних чланица при ШОС-у којима би се дала овлашћења да у потпуности представљају интересе држава чланица.
Председник Казахстана је закључио да би основни задатак ШОС-а требало да буде да се не дозволи геополитички раскол између Истока и Запада.
ШОС је међународна организација основана 2001. године. Њене чланице су Индија, Казахстан, Кина, Киргистан, Русија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан. Земље посматрачи су Авганистан, Белорусија, Иран и Монголија, а партнерске земље – Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, Турска и Шри Ланка.
На самиту ШОС-а у Душанбеу у септембру 2021. године покренута је процедура за пријем Ирана у организацију и додељивање статуса партнера у дијалогу Египту, Катару и Саудијској Арабији. Прошле године Белорусија је званично поднела захтев за улазак у ШОС као пуноправна чланица.
Заставе држава-учесница Самита ШОС у Самарканду - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
СВЕТ
Премијер Индије: Поздрављам придруживање Ирана Шангајској организацији за сарадњу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала