Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти са Рутеом и Бетелом: Велика грешка што је допуштено да Основни споразум прође без потписа

© AP Photo / Boris GrdanoskiАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да је на састанку са премијерима Холандије и Луксембурга Марк Рутеом и Гзавије Бетелом јасно ставио до знања да је Приштина за нормализацију односа са Србијом, да жели европско решење и да је неопходна пуна примена Охридског споразума.
"Што се тиче дијалога за нормализацију односа са Србијом, нагласио сам да је Косово посвећено добросуседским односима. Ми желимо европско решење и за то имамо основни споразум од 27. фебруара и анекс имплементације за који желимо да се примени у потпуности, без одлагања и без услова", рекао је Курти на заједничкој конференцији за медије.
Према његовим речима, потребно је да се интензивизира имплементација споразума и изнео тврдњу да је непоштовање споразума од стране Србије велика грешка, јер је на тај начин отворила пут његовом кршењу и неспровођењу.
"Постигли смо договор, он је моделован по немачком моделу, то је приступ де факто признавања. Међутим, прошао је без потписа обе стране, што је била велика грешка јер је отворила врата кршењу договора. Потребна је брза имплементација свих тачака, без предуслова и одлагања", рекао је он.
Истовремено, он је потврдио да ће се данас у Приштини састати са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, за коју је рекао да је наставак телефонског разговора са високи, комесаром ЕУ Жозепом Борељом који је имао у недељу.
Премијери Холандије и Луксембурга Марк Руте и Гзавије Бетел су након састанка са Куртијем позвали на хитну деескалацију ситуације на северу Косова и Метохије и прихватање европске мапе пута.
Према речима Рутеа деескалација ситуације и повратак дијалогу је од суштинског значаја за обе стране, као и да је Хиландија спремна да помогне "ако може".
"Верујем да је то најбоље решење, да се корак по корак вратимо дијалогу, што може изгледати досадно, али споразум мора да се имплементира педантно и исправно. Важно је да мапу европског пута треба да прихвате обе стране. Оптимиста сам да ће хладнији ум преовладати, а видео са у Београду и овде у Приштини да сви желе да деескалацију", рекао је Руте.
Бетел је рекао да обе стране треба да пређу са речи на дела.
"На тај начин ћемо видети жељу за унапређењем и деескалацију ситуације. Када доносите добре одлуке, то је за добро људи. Подршка народа је важна, али у политици је важна и за наредне генерације. Стабилност је у интересу свих, а ја могу да подржим и Аљбина Куртија и Вјосу Османи, као и Ану Брнабић и Александра Вучића да се придржавају водича Европске уније", поручио је Бетел, додајући да не може бити победника ако постоје сукоби
Председник Србије Александар Вучић са премијерима Холандије и Луксембурга Марком Рутеом и Гзавијеом Бетелом - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
СРБИЈА
„Различито гледамо на КиМ, ми смо свој посао урадили“: Вучић се састао с Рутеом и Бетелом /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала