- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Си Ђинпинг: ШОС мора да се супротстави обојеним револуцијама

© AP Photo / Thibault CamusКинески председник Си Ђинпинг
Кинески председник Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Пратите нас
Потребно је иступати против свих покушаја организације обојених револуција у региону земаља Шангајске организације за сарадњу (ШОС), изјавио је кинески председник Си Ђинпинг путем видео-линка на отварању Самита лидера држава чланица ШОС који се одржава у Њу Делхију.

„Неопходно је самостално разрадити спољну политику на основу заједничких и дугорочних интереса нашег региона. Морамо наставити да и даље будно пратимо покушаје споља да се подстакне нови хладни рат и изазове блоковска конфронтација у нашем региону и да се категорички супротставимо покушајима спољног мешања и инспирисања обојених револуција под било којим изговорима”, нагласио је кинески лидер.

Си је такође апеловао на све чланице ШОС да поштују кључне обостране интересе и забринутости, додавши да стране треба да решавају све несугласице само посредством дијалога.
„Неопходно је имплементирати мултилатерализам и унапредити глобално управљање, бранити заједничке вредности читавог човечанства, штитити међународни систем у чијем је центру УН, као и светски поредак заснован на међународном праву, одупрети се хегемонизму и политици моћи“, рекао је председник Кине.
Кинески лидер је још поручио да земље ШОС морају да се супротставе једностраним економским санкцијама, интернационализацији концепта националне безбедности, као и покушајима подизања вештачких баријера, ремећења комуникација и ланаца снабдевања.
Он је, поред тога, истакао да кинеска Влада позива чланице ШОС да повећају удео националих валута у трговинској размени међу земљама организације.
„Морамо повећати сарадњу по питању суверене дигиталне валуте, радити на стварању Развојне банке ШОС”, додао је Си.
Он је истакао да је Кина спремна да омогући партнерима приступ свом тржишту и подели развојно искуство.
„Спремни смо да нова достигнућа кинеске модернизације представимо свету, а посебно партнерима из ШОС, нове могућности у име дивног света”, поручио је Си.
Двадесет трећи самит лидера држава Шангајске организације за сарадњу (ШОС) отворен је у Њу Делхију и одржава се у онлајн режиму.
Седницом ће председавати, а такође и отворити самит лидера организације, премијер Индије Нарендра Моди.
ШОС је међународна организација основана 2001. године. Њене чланице су Индија, Казахстан, Кина, Киргистан, Русија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан. Земље посматрачи су Авганистан, Белорусија, Иран и Монголија, а партнерске земље – Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, Турска и Шри Ланка.
На самиту ШОС-а у Душанбеу у септембру 2021. године покренута је процедура за пријем Ирана у организацију и додељивање статуса партнера у дијалогу Египту, Катару и Саудијској Арабији. Прошле године Белорусија је званично поднела захтев за улазак у ШОС као пуноправна чланица.
Заставе држава-учесница Самита ШОС у Самарканду - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
СВЕТ
Премијер Индије: Поздрављам придруживање Ирана Шангајској организацији за сарадњу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала