- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Злато БРИКС-а дрма долар и темеље америчке хегемоније

© Фотохост-агентство brics-russia2020.ru / Уђи у базу фотографијаЛого БРИКС-а
Лого БРИКС-а - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Пратите нас
Земље БРИКС-а ће покушати да заштите своју трговину од потенцијалних америчких санкција кроз стварање нове, заједничке валуте, која ће бити обезбеђена златом. То би, по оцени експерта, могло да уздрма долар, а са њим и темеље америчке хегемоније.
Ако је веровати западним медијима, стварање заједничке валуте биће и једна од тема самита БРИКС-а, који ће се одржати у Јужној Африци од 22. до 24. августа.
Ако створе заједничку валуту земље БРИКС-а – Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка - убрзаће дедоларизацију. Ова група од пет земаљачини више од 40 одсто светске популације, скоро четвртину светског БДП-а и 18 одсто трговине на планети. То је, по оцени стручњака, довољно имају монетарне амбиције које су усмерене на заштиту мултиполарног света у коме неће доминирати Сједињене Америчке Државе, а доминација западних земаља тиме ће постати ствар прошлости.
Руски експерт Алексеј Зудин оцењује да би стварање нове валуте на платформи БРИКС-а био важан показатељ намере земаља БРИКС-а да се постепено удаљавају од употребе долара.
„Наилазио сам на прилично скептичне оцене о могућности таквог корака у ближој будућности, али овде је, чини ми се, важно нешто друго – правац удаљавања од долара. Штавише, како је недавно председник Русије објаснио - нико намерно не напушта долар, а заправо од другењ земље од долара одбија америчка политика, која гакористи као оружје“, каже Зудин.
Према његовим речима, када се појави безбедносна претња, државе ће, колико год то могу, почети да траже начине да се постепено удаље од долара.
„Разговор о увођењу нове валуте земаља БРИКС-а важан је показатељ тог процеса“, подвукао је експерт.
То је, како истиче, не само економски, него и важан политички корак.
Улога долара у глобалној економији, улога енглеског језика у међународној комуникацији су интрументи и показатељи очувања америчке хегемоније. Али, улога тих инструмената слаби заједно са слабљењем америчке хегемоније“, оценио је Зудин.
CC0 / Pexels/Karolina Grabowska / По оцени експерата, дедоларизација коју предлаже БРИКС-а помоћи ће да светски поредак буде праведнији и ограничиће способност Вашингтона да уводи санкције како му се прохте
Амерички долар - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
По оцени експерата, дедоларизација коју предлаже БРИКС-а помоћи ће да светски поредак буде праведнији и ограничиће способност Вашингтона да уводи санкције како му се прохте

Заобилажење долара и повратак злату

Данас је заобилажење долара постало глобална појава. Tоком прошле године Русија, Кина и Бразил прешли су на ширу употребу националних валута, мада се глобално и даље више од 80 одсто међународних трансакција обавља у америчким доларима. Ирак, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати активно истражују алтернативе долару.
Многе централне банке настоје да већину својих девизних резерви пребаце са долара на злато. Према подацима Међународног монетарног фонда, 59 осто светских резерви централне банке је у доларима, 20 одсто у еврима и само 5 одсто у јуанима.
„Повратак злату, уз све изговоре који се по овом питању јављају, могао би, вероватно, да преда процесу међународне размене већу стабилност. Наравно, ништа не треба преувеличавати, али код нас постоје ти инструменти повећавања поузданости међу којима је и злато. Како показује пракса, чим се ствара већа неизвесност повећава се тражња за златом. Тако да је злато у одређеној мери у стању да одигра позитивну улогу“, оценио је Зудин.
Руске власти су раније подржавале различите идеје око стварања нове валуте за земље БРИКС-а. На пример, као једна од варијанти помиње се да би државе могле да створе нову валуту која ће бити обезбеђена не златом, већ другим ресурсима, укључујући и ретке земне метале.

БРИКС уморан од уцена Вашингтона

Питање јединствене валуте БРИКС-а је средњорочне, па чак и дугорочне природе, оцењују стручњаци, напомињући да се тренутно међусобна трговина земаља чланица све више заснива на националним валутама, али траже се и алтернативе.
„Криптовалута се нико не одриче и интересовање ка злату расте. У суштини, трага се по широком фронту да би се обезбедила заштита од долара. Потребно је макар делимично заменити долар. Мислим да ће се та потрага наставити…“, каже Зудин.
Руски експерти истичу да су земље БРИКС-а уморне од манипулација и уцена Вашингтона, који користе долар као инструмент притиска.
Другим речима, ситуација од фебруара прошле године јасно показује да долар постаје токсична валута, с обзиром на то да САД користе долар као санкциони притисак.
По оцени експерата, дедоларизација коју предлаже БРИКС-а помоћи ће да светски поредак буде праведнији и ограничиће способност Вашингтона да уводи санкције како му се прохте.
Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
СВЕТ
Зашто Макрон жели да буде први лидер Запада у БРИКС-у који постаје све моћнији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала