- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Група посланика ЕП позвала на увођење санкција Додику и његовим савезницима

© AP Photo / Francisco SecoЗаседање Европског парламента у Бриселу
Заседање Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
Пратите нас
Водећи посланици Европског парламента позвали су данас ЕУ да уведе „циљане санкције“ председнику Републике Српске Милораду Додику и његовим савезницима.
У заједничком писму које су потписали председавајући Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвид Мекалистер (ЕПП, Немачка), стални известилац за Босну и Херцеговину Пауло Рангел (ЕПП, Португал) и председавајући Делегације Парламента за односе с БиХ и Косовом Ромео Франц (Зелени, Немачка), наводи се да не може више да се дозволи да „дрски сецесиониста и његови следбеници систематски поткопавају БиХ“.
Они су у писму, у које је Танјуг имао увид, најоштрије осудили то што је Народна скупштина РС усвојила закон о неизвршавању одлука Уставног суда БиХ и измени Закона о објављивању закона и других прописа РС, што, како кажу, представља директан напад на уставни поредак БиХ и „еклатантно кршење“ Дејтонског мировног споразума.
„Зато поздрављамо одлуку Високог представника за БиХ од 1. јула да укине ове законе, као и измене Кривичног закона БиХ које дају релевантним органима за спровођење закона и правосудним органима инструменте за правилно деловање у случају покушаја да поткопа уставни поредак земље. Такође, примамо на знање изјаву високог представника на његовој прес конференцији 1. јула да `све опције остају на столу`“, наводи се у писму.
Ипак, истичу они, у светлу крајње провокативних реакција председника Додика и других водећих званичника РС на ове одлуке, хитно је потребна додатна акција Европске уније.
Кажу да је Европски парламент више пута позивао Савет да се огради од вербалних изјава и предузме конкретне, циљане акције против оних који настављају намерно и систематски да подривају уставни и територијални поредак БиХ речима и делима.
„Крајње је време да ЕУ и њене државе чланице коначно уведу циљане санкције Милораду Додику који је већ под санкцијама САД и Велике Британије, и његовим савезницима, ако је потребно на билатералном нивоу. У питању је кредибилитет ЕУ. С обзиром на тежину ситуације у БиХ, ЕУ не може само вербално да се усклади са одлукама високог представника. Треба да га подржи конкретним властитим иницијативама“, наводи се у писму.
Они подсећају да су 16. децембра прошле године поздравили одлуку Европског савета да се БиХ додели статус земље кандидата као значајан, једнократни подстицај на који би власти требалобрзо да делују, као и да су од тада видели развој новог и позитивног замаха.
„Након последњих избора, све је на месту да власти у земљи наставе да развијају овај замах, да хитно раде на 14 кључних приоритета и да истински напредују на путу интеграције у ЕУ. Не можемо више дозволити да дрски сецесиониста и његови следбеници, укључујући и ентитетски парламент, систематски поткопавају земљу и њену будућност у Европи и угрожавају мир и стабилност. Дугујемо то БиХ, њеним грађанима, региону и нама самима“, закључује се у писму водећих посланика ЕП, пренео је Танјуг.

Мађарска подржава Додика

Мађарска подржава председника Републике Српске Милорада Додика, изјавио је данас у Бањалуци мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто.
„Ми га подржавамо и стојимо поред њега због вас, због Срба у БиХ јер ви сте одлучили да је он ваш председник“, рекао је Сијарто новинарима, преноси Срна.
Он је навео да су људи у Републици Српској одлучили да је њихов вођа Милорад Додик и да Мађарска сматра да та одлука треба да се поштује.
„То је свако дужан да поштује. Довођење у питање одлуке једног народа, наметање одлука је најмање демократско“, истакао је Сијарто.
Према његовим речима, тешко да може да замисли ситуацију када је један човек против одлуке једног народа и поновио да је Мађарска спремна да подржи Додика.
Сијарто је за РТРС рекао и да претње санкцијама демократски изабраним лидерима не воде нигде и да би било добро да читава међународна заједница схвати да су људи који живе у овој земљи довољно зрели да одлуче о својој будућности и својој судбини.
Нагласио је да занермаривање демократски изражене воље народа води дестабилизацији.
„Ако неко каже да би било добро да само држављани одређене земље буду чланови Уставног суда, веома је компликовано то оспорити. Шта је аргумент против тога? Требало би да вратимо право одлучивања о будућности и судбини ове државе и људима који живе овде. Претње санкцијама и другим рестриктивним мерама демократски изабраним лидерима не воде нигде“, рекао је Сијарто.
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
РЕГИОН
Додик: Европска унија дефинитивно дели БиХ
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
РЕГИОН
Шта може Шмит против Српске: Ем је нелегалан, ем и овлашћења спорна

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала