Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нови круг Лајчакове (не)дипломатске симетрије према Београду и Приштини

© Sputnik / Ilya Pitalev / Уђи у базу фотографијаЗастава самопроглашене државе Косово у Приштини
Застава самопроглашене државе Косово у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
Пратите нас
Не видим баш ништа што је Србија урадила због чега би требало да буде санкционисана, док су косовски Албанци направили толико гафова да су потпуно обесмислили преговарачки процес. Циљ је да се врши притисак на Србију а симболично санкционише тзв. Косово, каже Дејан Вук Станковић поводом последње посете Мирослава Лајчака Београду и Приштини.
ЕУ је спремила санкције против Србије уколико Београд не буде поступао у складу са захтевима ЕУ у вези са ситуацијом на северу Косова и Метохије, рекао је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак после састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Лењиром направљена симетрија

Дан касније састао и са српским председником Александром Вучићем, а тим поводом српски председник је рекао да је са Лајчаком разговарао о ситуацији на Косову и Метохији и начинима за смиривање напетости на терену и примени до сада постигнутих споразума, али санкције, бар јавно, нису помињане.
Зашто би Европа увела санкције Србији ако је Приштина та која прави проблем?
Политиколог др Дејан Вук Станковић, из Лајчакових речи закључује да они упорно настављају са политиком изједначавања Београда и Приштине.
„Као да је лењиром направљена симетрија, шта год да се дешава. Циљ је очигледно да се врши притисак на Србију а да се симболично санкционише наводно Косово. Тим изједначавањем Београда и Приштине и једнаком претњом санкцијама, и једнима и другима, у ствари фаворизују косовску страну,“ сматра Станковић.

Лажна симетрија

Наш саговорник напомиње да се оба актера понашају различито у преговарачком процесу и у процесу који је дефинисан споразумом из Брисела.
„А Европска унија за то различито понашање прави лажну симетрију не би ли дошли до закључка који они намећу а то је да Србија индиректно или директно призна Косово,“ истиче он.
Све је ово један трик, уверен је Станковић, покушај застрашивања који нечастан, али није неочекиван када говоримо о европској дипломатији. Према његовим речима, Вучић је одговорио у складу са оним што би требало да буде динамика и ток преговора.
Европски изасланик је после састанка са Куртијем у Приштини рекао да тренутна ситуација није лака, и да је Курти изнео своје ставове, он своје идеје и предлоге, као и да је састанак био дуг, али веома важан.
Председник Србије је дотле упозорио Лајчака и да је српски народ на КиМ изложен најжешћој тортури и прогону у последњих 15 година и поновио захтеве за поштовање њихових права и безбедности. Вучић је позвао и међународну заједницу да се конкретније ангажује по свим тим питањима.
Председник Србије Александар Вучић и изасланик ЕУ Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
СРБИЈА
„Јаснија слика о наредним корацима“: Лајчак после састанка са Вучићем
Изасланик ЕУ Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
СРБИЈА
Лајчак из Приштине: Спремне санкције и против Београда ако не буде поступао по захтевима ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала