Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Управо гледамо жестоку борбу Америке и Европе за Балкан

© Sputnik / Лола ЂорђевићИницијатива „Отворени Балкан“
Иницијатива „Отворени Балкан“ - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
Пратите нас
Берлински процес који сада изненада оживљава Еди Рама, је замена за приступ ЕУ земљама Западног Балкана. Одбијање Куртија да са Рамом разговара на ову тему је знак да сада имају различите налогодавце, верују саговорници Спутњика.
Албански премијер Еди Рама саплео се о Приштину, већ током првог дана своје турнеје по региону, везане за промоцију иницијативе „Балкански процес“, јер је Аљбин Курти, премијер привремених косовских институција, одбио да се сретне са њим под изговором да је Рама недавно одбио да се одржи заједничка седница Влада Албаније и Косова.

Курти и Рама по различитим директивама?

Саговорници Спутњика бивши премијер Србије Никола Шаиновић и др Александар Лукић, научни сарадник на Институту за политичке студије о Куртијевом поступку имају слична мишљења и о томе зашто је Рама решио да оживи „Балкански процес“?
На прво питање др Лукић одговора да је Курти вероватно упозорен да се не приклања никоме, бар не тренутно.
„Ова два процеса су супротстављени један другом, иако многи тврде да нису. Највећа разлика се огледа у томе што је у Берлинском процесу зацртан један од циљева који се односи на помирење и утврђивање чињеница о жртвама, као и процесуирање ратних злочина уз остале механизме транзиционе правде. У стању у каквом су данас Срби на Косову и Метохији, и с обзиром да је ситуација на ивици, било би веома погубно за Куртија да седи на неком самиту и прича о регионалној сарадњи у било ком аспекту,“ истиче Лукић.
Шаиновић, с друге стране у други план ставља понашање Куртија, јер како каже, он ради шта му ментори са Запада нареде.
„Додуше, и Рама ради сада исто, јер се приклонио иницијативи коју је покренула Немачка, а сторнирао иницијативу коју је подржала Трампова администрација. Са те тачке гледишта, ово видим као ривалство између Америке и Европе за овај простор. У суштини, мислим да је оживљавање Берлинског процеса покушај да то буде за Западни Балкан нека врста замене за чланство овдашњих држава у ЕУ,“ сматра Шаиновић.

Берлински процес замена за ЕУ

Лукић на ово додаје, да не би требало занемарити ни чињеницу да се нешто што је настало као регионална иницијатива - Отворени Балкан, и показало се као успешно, можда морало да буде угашено и због председничких избора у Америци.

„Тешко да ће садашња администрација у Америци на изборима дозволити да се друга страна похвали са овако нечим као својим успехом. То је можда један од разлога због чега је Рами наложено да активира Берлински процес. Други може бити тај, да ако је на Србију гледано као иницијатора Отвореног Балкана на овим просторима, онда Рама жели да Албанија, односно, Албанци понесу „титулу“ кооперативне стране у регионалној сарадњи, у међународним водама“, верује наш саговорник.

Шаиновић подсећа да су све аутохтоне иницијативе са ових простора гашене својевремено, јер се испоставило да ако оне добро функционишу, Запад губи контролу.
„У неку руку иза ове иницијативе, с обзиром на њен карактер верујем да се крије и покушај легализација косовске државности, јер ми се чини да се прави проблем који постоји на КиМ сакрива оваквим скуповима на којима се дешава све, само се не решава проблем,“ каже Шаиновић, уз коментар да је врло дискутабилно какав ће БиХ или РС имати став о васкрсу ове иницијативе.

Сличности и разлике две иницијативе

О могућем активирању БиХ у овој иницијативи Лукић истиче да ће она зависити само од једне ствари.
„Ако Сарајево процени да кроз ову иницијативу могу да науде Републици Српској, оберучке ће је прихватити,“ закључује он.
Берлински процес (БП) је међувладина иницијатива чији је циљ повезивање земаља Западног Балкана и Европске уније на њиховом путу ка чланству у ЕУ и помоћ да међусобне везе граде на бази европских вредности, док је Отворени Балкан (ОБ) регионална иницијатива чији је циљ унапређење слободе кретања роба, услуга и људи.
Иако се баве истим стварима - слободом кретања, услуга, робе и капитала… у Берлинском процесу фокус је на стандардима у складу с правним тековинама ЕУ, док Отворени Балкан није везан за те стандарде. Две иницијативе тврди се, нису нужно супротстављене.
Иначе у октобру ове године Тирана ће бити први домаћин Самита Берлинског процеса, од његовог оснивања. Рама после Приштине долази у Београд, где би требало да се састане с председником Србије Александром Вучићем. Посетићете и Црну Гору и Босну и Херцеговину да би с тамошњим премијерима разговарао о "важности стабилности у региону, угроженој недавним тензијама између Србије и Косова".
Рама је, напомиње се, ових дана рекао да је "Отворени Балкан" "завршио своју мисију и да ће сада шест земаља наставити своје напоре под једним кишобраном који их све окупља: Европском унијом, кроз Берлински процес који ће свој следећи састанак имати у октобру".
Аљбин Курти и Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
РЕГИОН
Варнице на релацији Курти-Рама
Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
СРБИЈА
Запад хоће контролу: Да ли је то Рама залупио врата Отвореном Балкану
Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
РЕГИОН
Рама: Да могу 1.000 пута да уђем у Отворени Балкан, 1.000 пута бих то учинио
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала