Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Коњуфца: Рамин нацрт статута ЗСО Србима омогућава територијалну аутономију

© Sputnik / Лола ЂорђевићЕди Рама
Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
Пратите нас
Нацрт статута формирања Заједнице српских општина (ЗСО), који је начинио албански премијер Еди Рама, садржи елементе који Србима омогућавају аутономију, изјавио је данас председник парламента привремених приштинских институција Глаук Коњуфца.
Коњуфца је то изјавио након што се данас састао са албанским премијером, али је и додао да Рама тврди да је нацрт статута у складу са уставом тзв. Косова, наводе приштински медији.
„Он тврди да је то у складу са уставом Косова, али ми се чинило да поједини елементи које је Рама предложио садрже територијалну аутономију за Србе Косова, а то је у супротности са интересом албанског народа“, истакао је Коњуфца.
Додао је да је идеја о размени територија нанела штету Приштини.
„Имали смо кризу 2017. године када се показало да је и Албанија на страни опције територијалне размене за Косово. И мислим да је ово оштетило Косово. Мислим да је идеја „отвореног Балкана“ такође нанела штету Косову, јер је то другачије од онога што је потребно Косову“, рекао је Коњуфца.
Албански премијер Еди Рама налази се у Приштини у оквиру турнеје по земљама региона како би се припремио за Берлински процес којим ће Тирана председавати у октобру.
Он је на састанку са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османиразговарао о ситуацији на северу КиМ, као и о предстојећем НАТО самиту у Виљнусу и Берлинском процесу.
Рама се потом састао и са амбасадором САД у Приштини Џефријем Ховенијером, а након тога се састао и са председником Скупштине привремених приштинских институција Глауком Коњуфцом, пренео је Танјуг
Иницијатива „Отворени Балкан“ - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
СРБИЈА
Управо гледамо жестоку борбу Америке и Европе за Балкан
Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
СРБИЈА
Рама одбио да одржи конференцију за медије у Приштини, објавио и разлог
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала