- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Зеленски: Контраофанзива требало да почне раније

© AP Photo / Efrem LukatskyПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да се у контактима са представницима Сједињених Америчких Држава и европских земаља залагао да Украјина раније крене у контраофанзиву и покушао да набави неопходно оружје за њу.
„Говорио сам им (САД), као и европским лидерима, да бисмо желели да почнемо нашу контраофанзиву раније и да нам је за то потребно сво оружје и муниција“, рекао је Зеленски у интервјуу за „Си-Ен-Ен“.
Према његовим речима, он је упозоравао представнике САД и европских држава да ће украјинске снаге у случају каснијег почетка контраофанзиве „напредовати много спорије“.
„Желео сам да се наша контраофанзива деси много раније, јер су сви схватали да ће, ако се покрене касније, већи део наше територије бити миниран. Дајемо нашем непријатељу време и могућност да постави још више мина и припреми своје одбрамбене линије“, објаснио је Зеленски.
Он је такође поново тражио од САД да му се испоруче ловци Ф-16.
Ф-16 неће само помоћи онима на бојном пољу да се крећу напред. Без покривања из ваздуха то је једноставно веома тешко“, додао је он.
Контраофанзива Оружаних снага Украјине у јужнодоњецком, запорошком и артјомовском правцу почела је 4. јуна. Председник Русије Владимир Путин је на састанку са војним официрима 13. јуна рекао да украјинске трупе не постижу успех, већ трпе велике губитке.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Специјална операција у Украјини
Шојгу: Непријатељ није остварио своје циљеве ни у једном од праваца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала