- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

И званично: Вашингтон предаје Кијеву касетну муницију

© AP Photo / Sven KaestnerСотрудник завода Spreewerk Luebben Мирко Коссац разбирает гильзы кассетных боеприпасов, Германия
Сотрудник завода Spreewerk Luebben Мирко Коссац разбирает гильзы кассетных боеприпасов, Германия - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе ће испоручити Украјини касетну муницију, саопштио је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан.
По речима Саливана, испорука касетне муниције има за циљ да задовољи потребе украјинске војске док западне земље не повећају производњу конвенционалне муниције.
„Украјина тражи касетну муницију за заштиту своје суверене територије“, рекао је он.
Како је истакао, Украјина ће наводно користити касетну муницију на својој територији, минимизирајући ризике за своје становништво, те се обавезала да ће у будућности очистити од мина територију на којој се таква муниција буде употребљавала.
„Украјина је дала писмене гаранције да ће ову муницију користити веома опрезно, тако да минимизира било какве ризике по цивилно становништво“, додао је Саливен.
Истовремено је нагласио да употреба такве муниције носи ризик по цивилно становништво, због чега су САД и одлагале одлуку о њеној испоруци.
Такође је истакао да је Вашингтон разговарао са савезницима о овом питању, да одлука није била лака, али да су је подржали.

Како је касније објавио Пентагон, нови пакет војне помоћи Украјини, вредан 800 милиона долара, садржаће, између осталог, касетну муницију DPICM, 32 борбена возила "бредли" и 32 оклопна транспортера "страјкер", муницију за системе ПВО "патриот" и "хајмарс", ракете противваздушне одбране АИМ-7, противваздушне системе "стингер", и "џавелин", 31 хаубицу 155 мм, артиљеријске гранате 105 мм и 155 мм, 10 тактичких возила за вучу и транспорт опреме.

„Важно је да Русија не победи“

Заменик министра одбране САД за политичка питања Колин Кал поручио је да ће Вашингтон подржавати Кијев колико год буде потребно, те да ће Украјини бити испоручена савремена касетна муниција.

„Забринут сам због хуманитарних аспеката, али за цивиле у Украјини ће бити горе ако победи Русија. Зато је важно да они не победе“, рекао је Кал.

Шеф Комитета Савета Федерације Русије за међународне послове Григориј Карасин саопштио је да ће одговор Москве на слање касетне муниције Кијеву бити оштар.
Раније је стални представник Русије при УН Василиј Небензја изјавио да ће испорука касетне муниције Кијеву бити још један корак у правцу ескалације сукоба.
Москва је још у пролеће прошле године послала земљама НАТО-а ноту због слања оружја Украјини. Руски званичници су више пута истицали да ће сваки терет који садржи наоружање за Кијев бити легитимна војна мета за руску војску.
Касетна муниција је забрањена међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, не укључујући САД и Украјину. Украјина је, према наводима руске војске и званичника, већ користила касетну муницију приликом гранатирања Донбаса, поготово града Доњецка. Према речима званичног представника руског Министарства одбране, генерал-мајора Игора Конашенкова, ово сугерише да је задатак украјинских трупа да убију што више цивила.
Касетне бомбе - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Екстремно смртоносно оружје: Шта су касетне бомбе и зашто их Украјина жели
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала