- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Да ли ће Париз „прождрати“ још једно тренерско име?

© AP Photo / Aurelien MorissardЛуис Енрике, Ал Келаифи
Луис Енрике, Ал Келаифи - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Пратите нас
Шпански стручњак Луис Енрике званично је представљен у среду као нови тренер фудбалера Пари Сен Жермена. Некадашњи селектор „Црвене фурије“ потписао је уговор на две сезоне, до јуна 2025. године.
Енрике је до сада у каријери предводио Барселону, Рому, Селту, као и репрезентацију Шпаније, а највећи трнерски успех била му је титула првака Европе са Каталонцима 2015. када су у финалу у Берлину победили Јувентус (3:1).
Шпанац је на чувеној врућој клупи у Паризу заменио Кристофа Галтијеа, а као и остали скупоцени претходници као главни задатак имаће да донесе титулу шампиона Европе у Град светлости.
Пари Сен Жермен и катарски власници од 2011. покушавају да донесу чувени пехар Лиге шампиона на Парк принчева, а листа стручњака који су покушали и доживели фијаско је импресивна - Карло Анћелоти, Лоран Блан, Унај Емери, Томас Тухел и Маурисио Покетино.
Најближи циљу био је Немац Тухел, али је његов тим поражен минималним резултатом у корона финалу од Бајерна 2020. године у Лисабону. У сваком случају, то је прошлост, Луис Енрике креће у нови поход.
Шпанац на нови посао ступа пола године после разлаза са националним Савезом чију је селекцију предводио у два мандата од 2018. до 2022. последњи пут на Мундијалу у Катару. У августу 2019. доживео је најтежи ударац, када му је деветогодишња ћеркица Ћана преминула од опаке болести.
Велики борац вратио се тренерском послу и очекује се да проба да врати оптимизам у „разваљени“ Пари Сен Жермен који је себи само направио проблеме двогодишњом авантуром са Лионелом Месијем и осталим звездама које нису донеле резултат.
„Срећан сам што сам дошао у Париз и што ћу стећи ново искуство. Узбуђен сам што ћу упознати нове људе, живети у овом граду, научити нови језик и поврх свега водити Пари Сен Жермен“, изјавио је Енрике на промоцији.
Шпански тренер је од првог дана ставио до знања француским новинарима да га не занима шта пишу и како се опходе према његовим звездама.
„Мој однос са француским новинарима? Биће нам лепо јер не разумем ни реч француског. Мислим да ћемо се сви добро забавити“, поручио је Шпанац.
Луис Енрике је на представљању обећао нападачки фудбал, рекао Французима да би пре волео да победи са 5:4 него са 1:0, мада је по њему идеално да буде 5:0, као и да му је омиљени фудбалер Пари Сен Жермена Давид Жинола.
Дотакао се и потенцијалног проблема са Нејмаром којем као да је доста играња и живота у Паризу, али који је сада добио тренера са којим је раније успешно сарађивао.
„Нисам још причао са Нејмаром. Да ли ће бити део мог пројекта? То је информација коју бих волео да вам дам, али је то интерна ствар клуба. Сваку одлуку донећу после тренинга, када видим како раде и како се понашају. Тим ПСЖ-а је на високом нивоу, али почиње нова ера. Желим да уведем нападачки стил по укусу навијача“, обећао је Луис Енрике.
Лионел Меси описује Енрикеа као једног од двојице најбољих тренера са којима је сарађивао у каријери, а други је наравно Пеп Гвардиола. Управо тренер Манчестер ситија каже да, иако је играо против многих добрих екипа, две најбоље са којима се сусрео су биле Енрикеова Барселона и Клопов Ливерпул.
Поредећи тренере за које је играо, шпански репрезентативац Тијаго Алкантара је рекао да Енрике поседује аналитичко знање као Гвардиола и агресивност Клопа, притом похваливши комуникацијске способности и фудбалске идеје Шпанца.
Зато, ко зна, можда ће баш Луис Енрике бити тај који ће коначно срушити „проклетство“ и донети Лигу шампиона у Париз после толико покушаја.
Ако неко зна како се то ради, то је он.
Деклан Рајс - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
СПОРТ
„Грађани“ се повукли – у Лондону славе најскупљег Енглеза
Килијан Мбапе и Нејмар – детаљ са утакмице Реал Мадрид - ПСЖ - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
СПОРТ
Нема више „Лига петице“
Звезда играчи за будућност, Недељковић, - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
СПОРТ
Русија је видела Звездину децу и зашто је Борјан морао да оде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала