- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Русија је видела Звездину децу и зашто је Борјан морао да оде

© Фото: ФК Црвена звезда/Никола МитићЗвезда играчи за будућност, Недељковић,
Звезда играчи за будућност, Недељковић, - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
Пратите нас
Црвена звезда успела је да прекине агонију уткану у серију пораза од Зенита, пошто је пре победе резултатом 2:1 на „Гаспром арени“ имала шест узастопних пораза у међусобним двобојима. Али, није то највећа добит српског шампиона у Русији, већ су то Звездина деца – Јован Мијатовић, Јован Шљивић и Коста Недељковић.
Поменути трио јасно је показао да нови тренер Барак Бахар може да се ослони на њих у сезони пуној изазова. Такође, Израелац који је познат по чврстој руци и крупним резовима које прави, не либећи се да „прецрта“ и оне најважније карике и хероје који су имали сијасет заслуга за пређашње резултате, показао је да је и те како зна шта ради и због чега му је поверена европска Звезда.
Једна од главних замерки Милошу Милојевићу који је освојио дуплу круну, а Звезда му се брже боље захвалила, била је што није прикључио децу првом тиму у сезони када је клуб освојио никад раније шесту узастопну шампионску титулу.
И - стигао је Барак, а са њим и гомила крупних одлука која се у први мах није баш свидела звездашкој јавности. Али, онда су дошле припреме и припремне утакмице и слика је почела да се кристалише, ствари да долазе на своје место.
Прво што је Израелац урадио, послао је доскорашњег капитена Милана Борјана на позајмицу у Слован из Братиславе, док је на Маракану стигао Омри Глазер. Судећи по томе како је против Зеенита бранио Израелац с којим је Бахар сарађивао у Макаби Хаифи, добија се одговор зашто је Борјан морао да оде.
Имао је три фантастичне одбране, од којих се посебно истиче она у 23. минуту када је показао невероватне рефлеске, и у стилу рукометних голмана успео је да заустави покушај Густава Мантуана из непосредне близине када је подигао ногу и послао лопту преко гола. Како је почео, тако је и завршио, јер је зауставио и покушај Мостовоја пре последњег судијског звиждука.
Омри Глазер је готово десет година млађи од Борјана, јасно је да је младост на његовој страни, као и игра ногом на којој инсистира нови тренер. Али, ни „кец“ међу стативама није највећа добит Звезде, већ као што смо поменули на почетку текста, то су њена деца: двојица Јована – Мијатовић и Шљивић, као и Коста Недељковић.
Мијатовић је у финишу сезоне добијао шансу код Милојевића, што није случај са преосталом двојицом која су оставила сасвим солидан утисак у Санкт Петербургу против петоструког узастопног првака Русије.
Мијатовић се лавовски борио с корпулентним и далеко старијим дефанзивцима Зенита, којима је задавао проблеме у изузетно захтевним дуелима, правећи простор осталим саиграчима и одлажући им лопте, док је Шљивић показао да се не либи да шутира из прве и то је врло лукаво чинио.
Трновит пут имао је Шљивић од омладинског погона до „А“ тима, јер је од зимус био „на леду“ због чињенице да није желео да стави параф на нови уговор са Звездом.
Остао је, а долазак Бахара отворио му је врата првог тима и сада све делује далеко боље – на задовољство свих!
Можда и највећа добит односи се на дефицитарну позицију десног бека што је „рак-рана“ Црвене звезде претходних година, чак и деценију. Пробали су Гобељић, Ераковић, дошао је и отишао Италијан Кристијан Пићини, затим је покушано са Аргентинцем Алексом Вигом, који је оставио добар утисак, али је проблем откупна клаузула од 2,5 милиона евра колико је зацепио Ривер, више него дискутабилна.
Испоставиће се да Звезда има јефтино решење, с обзиром на то да је из њених редова. Из омладинског погона је прекомандован Коста Недељковић који је стекао шестомесечни стаж на каљењу у Графичару, а оставио је одличан утисак прво на припремама на Златибору, против селекције Ужица (3:1), а онда и у тријумфу над Зенитом усред Русије.
Са свега 17 година одиграо је изузетно зрело не респектујући превише што наспрам себе има прекаљене играче Зенита. Дугим ногама, висиног и брзином која у пуном спринту досеже и до 35 километара на сат, савршено одговара захтевима крај десне аут линије и представља модеран прототип бека.
Управо је о Звездиној деци Бахар причао још на Златибору, пре него што су поново одушевили у Русији.

„Уживао сам, не само у њиховој игри, већ и у томе како тренирају. Заиста желе да напредују. Звезда има велику будућност у младим играчима“, најавио је тада велике домете поменутог трија Израелац.

Такође, Бахар је причао и о испуњеном обећању.
„Могу да обећам навијачима да ћемо ићи на победу у свакој утакмици Лиге шампиона. Црвена звезда ће наредне сезоне играти леп и атрактиван фудбал“, што се видело против Зенита.
А Русија је видела на делу Звездину децу, звездину будућност која би много тога добро могла да донесе славном српском клубу, уколико буде (ис)коришћена на прави начин и у довољној мери.
Армија навијача Црвене звезде могла је против Зенита и да види једну бржу игру у којој су предњачили Питер Олајинка и Жан Филип Красо, који је у стилу највећих мајстора хладнокрвно реализовао једанаестерац за, испоставиће се, коначни тријумф и прекид агоније.
Звезда је показала квалитет и модеран фудбал, а нови испит у Санкт Петербургу очекује је већ 8. јула када ће одмерити снаге са Нефчијем, док за крај остаје дуел са Фенербахчеом 12. јула.
Карло Анћелоти - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
СПОРТ
Прави човек на правом месту
Звезда и Зенит - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
СПОРТ
Звезда заблистала против Зенита
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала