- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Почиње Сомборски филмски фестивал: Специјални Ернест Пуриши Ђорђевићу

© Фото : Уступљено СпутњикуСомборски филмски фестивал од 11. до 14. јула
Сомборски филмски фестивал од 11. до 14. јула - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Пратите нас
Пети Сомборски филмски фестивал, под слоганом „За оне који долазе“, почиње сутра, а признање „Специјални Ернест“ за допринос добрим филмовима постхумно ће бити додељено редитељу Младомиру Пуриши Ђорђевићу.
Признање ће у Пуришино име примити његова ћерка Лидија Андрић током свечаног затварања фестивала 14. јула, док ће његов последњи филм „Уста пуна земље“, који је завршио непосредно пред смрт, бити приказан 11. јула у оквиру секције „Кад би Сомбор био Холивуд“, у Атријуму градске куће у Сомбору.
„Пуриша Ђорђевић оставио је неизбрисив траг не само у српском већ и у европском филму. Његов изузетно богат и разноврстан опус сврстава га у ствараоцемодерног филмског израза који изазивају публику како одабиром тема тако и филмском нарацијом“, рекла је Весна Шашић, директорка фестивала.
Од 8. до 10. јула трајаће предфестивалски програм након чега почиње Главни програм, као и Селекција филмова младих аутора, Панорама мађарског филма и пратећи програм у оквиру кога је и селекција „Кад би Сомбор био Холивуд”.
© Фото : Уступљено Спутњику/Душан ЂоковићСомборски филмски фестивал
Сомборски филмски фестивал - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Сомборски филмски фестивал

Пет филмова у главном програму

Пет филмских остварења из земаља Дунавско-панонске регије биће приказано у оквиру Главног такмичарског програма.
Након пројекције филма „Овуда ће проћи пут“ Нине Огњановић, којим свечано почиње фестивалски програм манифестације, публика Сомборског филмског фестивала имаће прилику да погледа остварења - „Добро дошао кући, брате“ Петера Бутка, „Кајмак“ Милча Манчевског, „Празник рада“ Пјера Жалице и „Фалсификатор“ Меги Перен.
„Нит која спаја филмове јесте поигравање са предрасудама. Упитању су националне, политичке, сексуалне или је пак по среди само потреба да се предрасуде превазиђу. Сваки аутор из свог угла приступа теми, али оно што је заједничко јесте подсећање на то колико су предрасуде присутне, колико нас спутавају, али и исто тако колико могу бити опасне“, каже селектор Сомборског филмског фестивала Дејан Дабић.
У оквиру Селекције младих аутора на 5. Сомборски филмски фестивал ове године стижу филмови са значајних регионалних и међународних фестивала: „Усековање” Синише Цветића, „Да ли сте видели ову жену” Душана Зорића и Матије Глушчевића и словеначки „Јахачи” у режији Доминика Менцеја.
У оквиру пратећег програма планирана је промоција филмских издања, разговори публике са филмским критичарима, редитељима, сценаристима, продуцентима о филмовима приказаним на Сомборском филмском фестивалу.
„Када је у Сомбору одржан први филмски фестивал Дунавско-панонске регије 'Породица народа' најважније је било, уз основну идеју фестивала и квалитет филмова, остварити континуитет. Мали јубилеј, 5. Сомборски филмски фестивал, доказује да снови сомборског пионира филма, Ернеста Бошњака, нису били узалудни. И не само то, ове године одлазимо и корак даље, окрећемо се ка будућности, о чему сведочи и овогодишњег фестивалски слоган“, наглашава Дејан Дабић.
Филм „Да ли сте видели ову жену“ - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
КУЛТУРА
Филму „Да ли сте видели ову жену?“ главна награда у Женеви
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала