- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филму „Да ли сте видели ову жену?“ главна награда у Женеви

© Фото : Festival autorskog filma/screenshotФилм „Да ли сте видели ову жену“
Филм „Да ли сте видели ову жену“ - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Пратите нас
Остварење „Да ли сте видели ову жену?“ Матије Глушчевића и Душана Зорића освојио је награду критике на 24. Међународном фестивалу независног филма „Black Movie“ у Женеви, што је уједно и главна награда фестивала.
„Black Movie“ фестивал настао је почетком ‘90-их година с циљем да европској публици представи филмове настале у Африци. Фестивал је током година ширио хоризонте и данас приказује веома живу и вибрантну кинематографију из целог света често занемарену од стране комерцијалних и великих фестивала.
Главну награду фестивала доделује жири филмске критике и град Женева за изузетна и одважна филмска остварења која одликује искреност, ауторска храброст и велика кинематографска вредност.

„Веома смо срећни због ове важне награде коју смо освојили у Женеви. Нисмо могли боље да замислимо почетак ове године. Имали смо прилику да посетимо Женеву и фестивал и провели смо сјајно време тамо,“ рекли су у Женеви редитељи филма поводом награде.

Подсећамо да ће специјална пројекција филма „Да ли сте видели ову жену?“ бити одржана у недељу, 5. фебруара у 20 часова у Дворани Културног центра Београда (ДКЦ) када ће са екипом филма бити одржан разговор.
Да ли сте видели ову жену?“ у 2022. години привукао је велику пажњу публике и филмске критике. Филм је освојио Гранд при „Александар Саша Петровић“ на 28. Фестивалу ауторског филма (ФАФ), а ауторима је припала и награда за најбољу режију на 15. Међународном филмском фестивалу у Бангкоку (Тајланд). Светска премијера одржана је на 79. Филмском фестивалу у Венецији на којем је Олга Кошарић, монтажерка овог остварења добила специјалну признање у категорији уметника до 40 година.
„Да ли сте видели ову жену?“ је прича о средовечној жени Драгињи, која кроз три различита живота покушава да искочи из своје коже. Главну улогу у филму тумачи једна од најангажованијих глумица региона Ксенија Маринковић. У пратећим улогама појављују се Исидора Симијоновић, Борис Исаковић, Власта Велисављевић, Горан Богдан, Јасна Ђуричић, Радоје Чупић, Олга Одановић, Милица Михајловић, Ивана Вуковић, Милош Тимотијевић, Исидора Минић, Алекс Електра и други.
Премијера филма Олуја - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
КУЛТУРА
„Олуја“ најгледанији филм у биоскопима: 30.000 гледалаца за један викенд
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала