- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Тихи хероји, Никола Јокић, Васа Мицић, Амери и фластери – прошла је цела деценија

© Фото : Принтскрин Јутјуб (CAT Basquet)Састав Србије
Састав Србије - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Пратите нас
Постоје моменти када се већ у млађим категоријама наслуте велики домети. Тако је и Србија имала јаку генерацију 2013. године, која је тачно 7. јула пре 10 година играла финале против Сједињених Америчких Држава у кошарци. Иначе, међу играчима је био и Никола Јокић. Мада, то се по дресовима није могло рећи.
Србија је тада у Прагу поражена са 82:68 и тако је стигла до великог светског сребра за играче до 19 година.
Наиме, играчи тадашњег селектора Дејана Џолија Мијатовића играли су у дресовима на којима нису писала презимена, а на доњем делу дреса били су прелепљени некакви фластери, да ли због заклањања имена неког од спонзора или из неког другог разлога.
Како било, било је видљиво да дресови нису на правом нивоу, није било ни обезбеђеног преноса у дану када је Новак Ђоковић играо финале Вимблдона против Ендија Марија и када је нажалост доживео пораз.
У том истом дану за Србију су играли: Стефан Пот, Јован Новак, Милош Јанковић, Никола Јокић, Душан Кутлешић, Василије Мицић, Лука Анђушић, Никола Милутинов, Никола Јанковић, Михајло Андрић, Огњен Добрић и Ђоко Шалић.
Да, и Никола Јокић и Василије Мицић. Ко је могао тада да претпостави да ће Јокић бити најбољи играч света, освајач НБА лиге и двоструки узастопни МВП, а Мицић најбољи играч Европе и будући НБА кошаркаш?
Али, за 10 година се много тога десило. Много тога лепог, наравно.
И код Американаца смо могли да гледамо нека занимљива имена.
Рецимо, играо је и био један од најефикаснијих у финалу Најџел Вилијамс-Гос, некада играч Партизана, сада момак који је постао првак Европе са Реал Мадридом и наставиће каријеру у Олимпијакосу. Били су ту и Ерон Гордон, садашњи саиграч Николе Јокића из Денвера, као и Мајк Тоби (репрезентативац Словеније), Џалил Окафор, Маркус Смарт, Монтрезл Херел...
У том финалу одиграном пре 10 година, најефикаснији у редовима нашег тима био је Јован Новак са 21 поеном, Мицић је додао 13, а Јокић 10 поена и само три скока. Мицић је уписао чак 10 асистенција, а Јокић није имао ниједну! И Јокић је у том финалу играо само 19 минута. Свакако није био најбољи на терену, а можемо да видимо докле је стигао.
Толико је напредовао у наредној деценији.
Сјајна генерација која је изнедрила најбољег српског играча у историји, најбољег играча на свету у 2023. години Николу Јокића, најбољег играча Европе последњих пар сезона Василија Мицића и једног од најбољих центара у Европи Николу Милутинова.
Било - поновило се.
Костас Слукас - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
СПОРТ
Грчка драма са горком епизодом и „два и по“ могућа епилога
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала