- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Граница је пробијена: Напад из Приштине преко Брисела на руске тенисере – ко овде има проблем?

© AP Photo / Thibault CamusКарен Хачанов
Карен Хачанов - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
Пратите нас
Хајка на руске тенисере, чинило се, не може достићи виши ниво од константних напора њихових украјинских колега да им се забрани учешће, али је граница пробијена још једном и то текстом Дарије Мешчеријакове на бриселском порталу Политико, писаном из Приштине.
Невероватна комбинација „лица и локација“ доводи и до невероватних момената у премијерном тексту слободне списатељице на некада реномираном порталу – она истиче да тенис има „руски проблем“ и „сецира“ једног по једног руског тенисера и тенисерку, тражећи разлог за њихово избацивање из такмичења.
Наравно, централна тема око чега се све врти је ситуација у Украјини, односно жеља да се руски тенисери и тенисерке ставе под притисак бављења политиком и оглашавањем поводом политичких тема, уз претњу да ће, ако јасно и децидно не проговоре против власти у Москви, бити на мети за „одстрањивање“ из спорта којим се баве, односно њиховог основног посла.
Мешчеријакова, која за себе каже да је боравила у Луганску 2014. године када су сукоби почели, од маја ове године живи у Приштини где је, како истиче, добила гостопримство од „косовских домаћина“, за које има само речи хвале и ни у једном моменту у свом тексту се није осврнула на оно што власти „државе“ коју глорификује раде српском становништву, наводећи да „косовски домаћини знају како је њој јер су и они прошли кроз рат“.
Први јој је на мети у чланку био руски тенисер Карен Хачанов.
„На турниру у Београду 2022. Карен Хачанов је у свлачионици имао сукоб са земљаком Андрејом Рубљовим, каже једна личност упозната са сукобом. Хачанов је викао да Русија треба да демонстрира своју моћ кроз конфликт са Украјином и да покаже своју величину свету. Када је био упитан у вези са тим бранио се тиме да је он спортиста, а не политичар“, наводи се у ауторкином тексту објављеном на бриселском порталу Политико.
Наталија Стевановић - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
СПОРТ
Српкиња за наставак најлепше бајке на Вимблдону
Истовремено, указује се на текст украјинског портала Трибуна, за који је Мешчерјакова извештавала са Ролан Гароса, али без жеље да се бави турниром и тенисом – већ са намером да „истера своје“, суочивши Хачанова са питањем о наводном сукобу са Рубљовом.
„О чему смо расправљали?“, упитао је Хачанов.
„Имали сте приватан разговор, али су људи видели да је то био веома тежак разговор у вези са ситуацијом у Украјини?“, навела је Мешчерјакова.
„Једно питање, како ви знате шта смо причали?“, упитао је Хачанов.
„Питам, о чему се разговарали?“, инсистирала је Мешчерјакова.
„То је био разговор између нас, не желим да говорим о томе шта ми причамо приватно“, навео је Хачанов.
У наставку извештаја на порталу Трибуна Мешчерјакова пита ко је крив за то што украјински тенисери не могу да играју јер су им терени порушени – и тада добија одговор од Хачанова за који је у тексту у Политику навела да је одговор на питање о односу према ситуацији у Украјини.
„Мој одговор је кратак, ја сам спортиста, нисам политичар. Не желим да говорим о политици јер је не разумем добро. Друго, то није мој посао. Ја играм тенис, ја сам спортиста и не желим да будем повезиван са политиком“, тако је одговорио Хачанов.
Како документовано извртање својих речи „пролази“, онда ни не чуди што је у тексту у некада реномираном Политику ауторка дозволила тенисерки Лесији Цуренко да оптужи првог човека ВТА Стива Сајмона.
„Чула сам од њега да је подржавање рата прихватљиво, да је нормално, да је то њихово мишљење и да не треба да ме узнемирава“, навела је Цуренко, а ауторка је навела да из ВТА нису добили одговоре на питање о изјави Украјинке.
Како и би, сам Сајмон је већ много пута говорио о случају, никада јавно није рекао ништа што је цитирала Цуренко – напротив, правио је јасну разлику између политике и спорта.
„Ми никада нисмо забрањивали играчицама да се такмиче на нашим турнирима као резултат политичке позиције лидера њихових земаља. Индивидуални спортисти не би требало да плаћају цех. Ми забране, које су део свеукупне стратегије да се руски грађани натерају да плате због одлука својих власти, нећемо подржати“, јасан је био Сајмон.
То, међутим, није довољно. Ауторка пребројава да на овогодишњем Вимблдону учествује 18 руских и белоруских такмичара и такмичарки и потом пребацује фокус напада на Веронику Кудерметову, проблематизовајући то што је њен спонзор компанија Татњефт, а ствари иду још даље, мета је стављена и на Анастасију Пављученко, због наводних веза њеног оца са Кремљом.
Уз све то, ауторка наводи да се руска тенисерка Дарија Касаткина „плаши да се врати у Русију“, да Данил Медведев нејасно говори о томе шта би Русија требало да ради, као и да је Андреј Рубљов опрезан у изјавама и да неће да сваљује кривицу.
И све је то упаковано у текст под насловом „тенис има руски проблем“, a заправо је урадио све што може да се додвори „другој страни“, забрањујући руске симболе и одузимајући право спортистима да се такмиче под заставом своје државе.
Прави закључак је да би тенис управо имао проблем да нема Русије и Белорусије јер се у најбољих стотину тенисера налази њих шесторица, док их је код тенисерки чак 13, уз додатак Варваре Грачове која је под притиском прихватила држављанство Француске.
Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
СПОРТ
Новак није могао да прећути: „Шта је проблем?“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала