- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска артиљерија у зони специјалне војне операције у Запорошкој области - Sputnik Србија

УЖИВО Турска ће производити дронове у Украјини; Кијев би могао да остане без Одесе

Пратите нас
У току је 500. дан руске специјалне војне операције у Украјини. Руска војска успешно одбила украјинске нападе на широкој линији фронта код Орехова. Украјинска контраофанзива протиче спорије од очекиваног, констатује Пентагон. САД шаљу Кијеву касетну муницију, а обећавају и гаранције безбедности - по завршетку рата. Зеленски разговарао с Ердоганом.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:19 08.07.2023
Кијев и Анкара потписали су меморандум о производњи беспилотних летелица у Украјини, написао је украјински министар за стратешку индустрију Александар Камишин на свом Телеграм каналу.
„Потписао сам меморандум са турским Министарством индустрије и технологије о развоју производње беспилотних летелица у Украјини“, истакао је он.
Владимир Зеленски је у петак допутовао у Турску, где је разговарао са председником Реџепом Тајипом Ердоганом.
19:52 08.07.2023
19:45 08.07.2023
Бивши саветник шефа Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор је у интервјуу за Јутјуб канал Judging Freedom рекао да, ако НАТО предузме провокативне акције током самита у Виљнусу, онда Украјина може да се суочи са новим територијалним губицима.
„Одлука НАТО-а на предстојећем самиту могла би да примора Путина да крене у активну офанзиву у Украјини све до Одесе“, истакао је он, додајући да Москва има све неопходне ресурсе за то.
Мекгрегор је додао да Москва још није преузела контролу над овим градом због чињенице да руски председник не жели да ескалира сукоб и штити само руске територије. Он сматра да би резултати самита у Виљнусу могли да изазову заоштравање кризе.
Раније је Даглас Мекгрегор рекао да је украјински председник Владимир Зеленски направио грешку која је опасна за њега и Украјину, тражећи више наоружања за Оружане снаге Украјине.
19:29 08.07.2023
Руска војска уништила је складиште муниције и горива Оружаних снага Украјине у селу Одноборовка, у Харковској области, саопштио је лидер Чеченије Рамзан Кадиров на свом Телеграм каналу.
Он је додао да је у тренутку удара на територији складишта можда било војно особље украјинских формација.
18:30 08.07.2023
Половина објеката енергетског система Украјине је оштећена, док су неки од њих потпуно уништени и не могу се поправити, изјавио је министар енергетике земље Герман Галушченко.
„50% целокупног енергетског система (је оштећено).... Забележили смо 271 погодак разних врста“, рекао је он украјинској телевизији.
Заменик портпарола генералног секретара УН Фархан Хак рекао је 20. јуна да енергетски систем Украјине и даље ради у ванредном режиму са смањеним и ограниченим капацитетима.
17:38 08.07.2023
Владимир Зеленски је објавио на свом Телеграм каналу да су се вође пука Азов (екстремистичка организација забрањена у Русији) који су били у Турској вратили у Украјину.
Зеленски је у петак допутовао у Турску, где је разговарао са председником Реџепом Тајипом Ердоганом. Зеленски је у суботу на свом Телеграм каналу написао да Денис Прокопенко, Свјатослав Паламар, Сергеј Волински, Олег Хоменко, Денис Шлега лете за Кијев из Турске.
15:53 08.07.2023
За 2 сата и 30 минута Оружане снаге Украјине испалиле су 101 гранату на Доњецк и Јасиновату, саопштиле су власти ДНР.
14:32 08.07.2023
Украјински официри се жале на неуспех контраофанзиве
Украјинска војска није успела да постигне очекивани успех у контраофанзиви због јаке линије одбране руске армије, наводи италијански лист „Коријере де ла сера“, позивајући се на изјаву украјинских командира.
„Нисмо се померили ни за метар од јуна и нисмо добили никакво ново оружје од НАТО-а“, пожалио се пуковник Оружаних снага Украјине Сергеј Јандуљски.
Према мишљењу официра, Москва се добро припремила за украјинску контраофанзиву.
„Истина је да нисмо очекивали тако јаку реакцију Руса. Они су се веома добро утврдили, имали су више од године да то учине. Њихова минска поља су огромна“, рекао је други високо рангирани официр војно-обавештајне службе у Краматорску.
Контраофанзива украјинских снага почела је 4. јуна. Успех није постигнут ни у једном од праваца, а украјинске снаге су претрпеле велике губитке у људству и техници.
13:53 08.07.2023
Најважније из брифинга Министарства одбране Русије:
· У правцу Доњецка је одбијено девет напада противника у рејону насеља Дружба, Марјинка и Первомајско у ДНР;
· Украјинска војска је у правцу Доњецка за 24 сата изгубила око 500 војника;
· За 24 сата је у правцу Красног лимана ликвидирано више од 60 украјинских војника, уништена су три оклопна возила и две хаубице Д-30;
· У правцу Херсона је убијено око 40 украјинских војника;
· У насељу Михајловка у ДНР је уништено складиште вишецевних ракетних система „хајмарс“;
· Руска војска је пресекла диверзионе акције у насељу Торско у ДНР;
· Уништена су три складишта са муницијом 66. механизоване и 81. аеромобилне бригаде Оружаних снага Украјине;
· Украјинска војска је за 24 сата изгубила више од 170 војника, три оклопна возила, три аутомобила и један пикап. Уништена је самоходна хаубица француске производње „цезар“, артиљеријски систем М777 америчке производње, као и хаубица „гвоздика“;
· У правцу Купјанска су оперативно-тактичке јединице и артиљерија групе снага Запад уништиле украјинску војску и технику;
· За 24 сата је ликвидирано више од 30 украјинских војника, два аутомобила, као противбатеријски радар америчке производње AN/TPQ-50;
· У правцу Херсона је уништено око 40 украјинских војника, тенк, четири аутомобила, као и хаубица „гвоздика“;
· У Запорожју је уништена складиште са горивом за војну технику украјинске војске;
· Руска ПВО је у Новогригоревки у ДНР-у оборила украјински авион Су-27 и пресрела шест вишецевних ракетних система „хајмарс“;
· У ЛНР-у је уништено 17 украјинских дронова.
12:15 08.07.2023
Украјинска војска променила тактику напада у запорошком правцу
Украјинска војска је променила тактику борбених дејстава на запорошкој линији фронта и сада покушава да напада у мањим групама, изјавио је за Спутњик лидер запорошког покрета „Заједно с Русијом“ Владимир Рогов.
„У последње време украјински борци су променили тактику борбених дејстава на линији фронта. Прешли су на нападе у мањим групама, најчешће пешадиским, на широкој деоници фронта, са циљем да освоје наше предње положаје и да се тамо учврсте“, рекао је Рогов.
Према његовим речима, команда Оружаних снага Украјине је схватила да је првобитна стратегија напада „на јуриш“ овела до великих губитака у људству и борбеној техници.
12:06 08.07.2023
Амерички конгресмен позива: Ликвидирати залихе касетних бомби
Било би сврсисходније да америчке власти ликвидирају преостале залихе касетне муниције, а не да их предају Украјини, рекла је члан Демократске странке у америчком Конгресу Бети Мак Колум.
„Одлука Бајденове администрације да преда касетну муницију Украјини је непотребна, то је ужасна грешка. Ја одлучно подржавам политику Бајденове администрације у Украјини и морам најодлучније да кажем да сам против да САД преда касетну муницију. Ово наоружање мора бити повучено из наших арсенала, а не пребачено у Украјину“, изјавила је она.
Испорука старе америчке касетне муниције Украјини руши ауторитет Вашингтона, а такође директно и противуречи ставу НАТО савезника.
12:05 08.07.2023
Амерички новинар: САД шаљу касетне бомбе Кијеву због пропасти контраофанзиве
Сједињене Америчке Државе су донеле одлуку о испоруци касетне муниције Украјини због проблема у Оружаним снагама Украјине, написао је на Твитеру амерички новинар, оснивач и главни уредник издања „The Grayzone“ Макс Блументал.
„Одлука Бајденове админстрације о слању касетне муниције диктирано је очајањем због пропасти контраофанзиве“, написао је Блументал.
Новинар је додао да је, имајући у виду да украјинска војска користи забрањене мине „лепесток“, јасно да ће од касетних бомби страдати цивили у Доњецку.
11:11 08.07.2023
Руска војска спречила напад украјинских снага у Запорошком правцу
Одреди Оружаних снага Русије спречили су напад украјинских снага у Запорошком правцу, рекао је за Спутњик руски командир.
„Приликом покушаја јуриша на наше позиције средства за ваздушно извиђање су открила позицију противничког минобацача, који је покривао своје одреде. После предавања координата наша артиљерија је прецизно погодила циљ и минобацач је утихнуо, а офанзива је заустављена“, рекао је командир.
10:58 08.07.2023
Рогов: Испорука америчке касетне муниције Украјини изазваће нову спиралу сукоба
Испорука америчке касетне муниције Украјини довешће до нове спирале сукоба и жртава међу цивилима, изјавио је лидер запорошког покрета „Заједно с Русијом“ Владимир Рогов.
Према његовим речима, одлука САД је још један корак који је усмерен на то да се „борбена дејства прелију изван граница постукрајинског простора и да почне велики регионални сукоб, с могућношћу да постане светски“.
САД су у петак најавиле нови пакет војне помоћи Кијеву, у којем су први пут 155-милиметарски артиљеријски пројектили типа DPICM, односно касетна муниција, забрањена међународном конвенцијом коју су потписале 123 земље. Међу њима нису САД и Украјина.
Украјинска војска је, према подацима руске војске, већ користила касетну муницију за гранатирање Донбаса, углавном Доњецка.
10:52 08.07.2023
Украјинска војска на Белгородску области за дан испалила 124 гранате
Украјинкса војска је за 24 сата на Белгородску област испалила 124 гранате, двоје цивила је повређено, изјавио је губернатор региона Вјачеслав Глатков.

„У Краснојарушком региону је гранатирана околина села Илек-Пењковка. Забележено је четири прелета. У нападу има повређених. Мушкарацу са повредама грудног коша и потколенице је пружена медицинска помоћ. Лекари процењују здравствено стање повређеног као стабилно“, додао је Глатков.

Он је истакао да је број прелета током прошле недеље био, у просеку, 100 до 200 током 24 сата.
10:08 08.07.2023
Украјинска војска напустила положаје у селу Пјатихатки у Запорошкој области
Украјинска војска напустила је положаје у селу Пјатихатка у Запорошкој области, саопштио је лидер покрета "Заједно с Русијом" Владимир Рогов.
„Противник је у потпуности напустио своје позиције на подручју села Пјатихатки. Изашли су изненада“, навео је Рогов.
Он је у петак рекао да је руска армија прешла у контранапад на подручју села Пјатихатки, потискујући противника. Само село је под контролом руске војске, али је противник с оближњих позиција у више наврата покушавао да заузме село Жеребњаки, одакле се отвара оперативни излаз на градове Васиљевка, Енергодар и Токмак.
09:50 08.07.2023
Роберт Кенеди Млађи: Бајден свету „продаје“ лажи о Украјини
Председник САД Џо Бајден „продаје“ свету лажне информације о Украјини, скривајући реално стање ствари1, изјавио је амерички председнички кандидат Роберт Кенеди Млађи.
„Све што Бајден говори о Украјини је лаж“, рекао је Кенеди у интервјуу за Јутјуб канал „Judging Freedom“.
Он је додао да би, уколико би стао на чело Беле куће, одмах иницирао мировне преговоре Кијева и Москве.
Политичар је, такође, указао на то да је Русија много пута покушавала да избегне сукоб и подсетио да је 2019. године Зеленски постао председник Украјине управо због обећања да ће потписати Минске споразуме.
08:20 08.07.2023
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
РУСИЈА
Ердоган: Украјина заслужује да постане чланица НАТО-а
08:18 08.07.2023
Гроси: Положај Запорошке нуклеарне електране крајње осетљив
Запорошка нуклеарна електрана се налази на линији фронта, и у ситуацији у којој украјинска војска води контраофанзиву, положај централе је крајње осетљив, изјавио је генерани директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси у интервјуу за јапански телевизијски канал НХК.
„На лицу места раде наши експерти и то што је Међународна агенција за атомску енергију стално присутна тамо важно је достигнуће светске заједнице. Експерти раде тамо даноноћно. МОгу да добију информације у режиму реалног времена“, рекао је Гроси.
08:13 08.07.2023
Украјинска војска гранатирала је Доњецк и Светлодарск, испаливши 13 пројектила калибра 155 милиметара, саопштила је регионална администрација.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала