- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Луди Србин“ и пензија – одлука је пала

© AP Photo / Ashley LandisГрег Попович
Грег Попович - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2023
Пратите нас
Легендарни НБА тренер Грег Попович потписао је нови уговор са Сан Антонио Спарсима и биће на клупи тог тима до 2028. године. То значи да ће популарни „Луди Србин“ тренирати ову екипу до своје 79. године.
Претходних месеци је било доста наговештаја да ће се Грег Попович повући, а заиста с обзиром на то колико година легендарни тренер има и оправдане су биле приче о томе.
Ипак Грег је одлазак у пензију одлагао, а сада, како су Спарси добили првог пика на драфту, малдог Француза Виктора Вембањаму десило се супротно.
Један од највећих талената у НБА икада ће бити под будним оком чувеног тренера наредних пет сезона. Попович ће тако тренирати Спарсе до скоро своје 80. године.
Попович је један од најуспешнијих НБА тренера, а води екипу из Тексаса још од 1996. године. Заједно са Тонијем Паркером, Дејвидом Робинсоном и Тимом Данканом заслужан је што ова франшиза има пет шампионских титула.
Водио је Сан Антонио на 2.127 утакмица и забележио 1.366 победа и 761 пораз. Био је биран за најбољег тренера сезоне у НБА лиги 2003, 2012. и 2014. године.
Један је од најбољих кошаркашких тренера свих времена, на Олимпијским играма у Токију освајањем златне медаље са репрезентацијом САД потврдио је свој статус упркос чињеници да се суочио са великим критикама америчке јавности.
Из његове кухиње је потекло више од 30 тренера који раде или су радили у НБА лиги. Међу њима се издваја, у овим околностима, Мајк Баденхолзер, његов некадашњи асистент, а потоњи шампион НБА лиге са Милвоки Баксима.
Поповичева идеологија је највидљивија у раду Квина Снајдера, тренера Јуте, док су Стив Кер и Мајк Браун већ годинама у Голден Стејт Вориорсима - клубу коме су донели шампионско прстење.
За наше тржиште најзанимљивији су Игор Кокошков и Мајк Мелоун, али вреди истаћи да је из Поповичевог шињела изашао и Монти Вилијамс, човек који је Финикс Сансе довео до титуле првака Западне конференције и финала НБА лиге.
© AP Photo / Mark J. TerrillМајк Мелоун, Денвер, Јокић
Мајк Мелоун, Денвер, Јокић - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2023
У првом „кругу“ Поповичевих ученика налазе се још Тери Портер и Ејвери Џонсон, некадашњи играчи Спарса, те Брет Браун, као и Вини Дел Негро, Мајк Милер, Ерл Вотсон и Жак Вон.
Уз њих тренерско занње од Поповича стицали су Пи Џеј Карлисимо, Скот Брукс, Мо Чикс, Лук Волтон, Лојд Пирс, Џејмс Борего, Стив Клифорд, Кени Еткинсон, Тејлор Џенкинс, али и Рајан Саундерс, син преминулог Флипа Саундерса.
Дакле, Грег Попович је отац модерне америчке кошарке и чувар ватре традиционалног схватања игре између обруча, кога ћемо још минимум пет година гледати поред терена.
Кошаркаш Партизана Тристан Вукчевић - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2023
СПОРТ
Јовић и Петрушев опет добри, дебитовао и Тристан Вукчевић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала