- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Био је господствен и ретко достојан човек: ФДУ се опростио од свог професора Срђана Кољевића

© Фото : Уступљено Спутњику/Приватна архиваСрђан Кољевић
Срђан Кољевић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Пратите нас
Срђан Кољевић је до краја био уметник, професор, људски и професионални узор и добар друг, неприкосновени, ненаметљиви, аутентичан ауторитет свима нама и нашим студентима који су имали срећу да раде са њим, опростио се Факултет драмских уметности у Београду од познатог сценаристе, редитеља и професора.
Након дуготрајне борбе са опаком болешћу Срђан Кољевић је преминуо 8. јула у Београду у 57. години живота.
„Борио се до краја, господствено и чојствено, око себе ширећи благост и доброту, љубав и свој препознатљиви хумор. Иза њега је остало његово дело, играни филмови за које је радио сценарија и које је режирао, филмови који су оплемењивали и инспирисали генерације у свету који прича нашим језиком. Био је награђиван и поштован у европској кинематографији“, наведено је на сајту ФДУ-а.
Иза њега су остали и радови његових студената, којима је био ментор и узор:
„Остала је и ћерка Катарина Кољевић, наша колегиница редитељка и мала ћерка Милица. Остало је много иза њега, ретко достојног професора, колеге и уметника, а ми смо тужни што га више нема. И поносни што смо делили време са њим“, навео је колектив ФДУ-а.

Један од оснивача Катедре за драматургију на Детињу

Колектив Факултета драмских уметности - Цетиње ће са посебном љубављу памтити Срђана Кољевића:
„Преданим и марљивим радом био је део образовног процеса неколико генерација црногорских сценариста и редитеља. Био је и један од оснивача катедре за Драматургију на ФДУ - Цетиње. Његов ангажман на ФДУ - Цетиње обиљежили су бројни успеси којих се студенти са Цетиња радо сећају као и многобројне колеге професори и сарадници који не скривају изразе жаљења и саучешћа за својим колегом“.

Саучешће Милорада Додика

Председник Републике Српске Милорад Додик, поводом смрти Срђана Кољевића, упутио је телеграм саучешћа његовој породици:
„Са жаљењем сам примио вест о смрти професора Кољевића, уваженог и надасве поштованог културног ствараоца, чији је уметнички израз оставио дубок траг у српском друштву. Одласком професора Кољевића највише је погођена породица, пријатељи али и сарадници као и друштво у целини. У име грађана Републике Српске и у своје име, упућујем вам изразе најдубљег саучешћа“.
Срђан Кољевић - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
КУЛТУРА
Занимали су га мали људи у великим драмама: Колеге о Срђану Koљeвићу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала