- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Британски премијер Бајдену: Лондон не намерава да испоручује Кијеву касетну муницију

© AP Photo / Leon NealАмерички председник Џо Бајден и британски премијер Риши Сунак присуствују хитном састанку лидера на самиту Г20
Амерички председник Џо Бајден и британски премијер Риши Сунак присуствују хитном састанку лидера на самиту Г20 - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Пратите нас
Премијер Велике Британије Риши Сунак и председник САД Џозеф Бајден разговарали су данас о одлуци Вашингтона да Украјини испоручи касетну муинцију. Британски премијер је током састанка у Лондону потврдио да његова земља поштује Конвенцију о забрани касетне муниције, преноси агенција Ројтерс.

„Придржавамо се својих обавеза из конвенције, које укључују супротстављање примени такве муниције. Ништа не мењамо у вези с тим, очигледно је да свака земља сама мора да доноси одлуку“, рекао је представник британског премијера, а преноси Ројтерс.

Према наводима агенције, представник Сунака је додао да је одлука САД о испоруци касетне муниције Кијеву била тешка, али да ју је „изнудила Русија“.
Бајден је 7. јула изјавио да је донета одлука о испоручивању касетне муниције кијевском режиму. Представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је нагласила да ће такве испоруке угрозити цивиле и допринети продубљивању кризе.
Према подацима америчке стране, Украјина ће добити касетну муницију М864 калибра 155 милиметара за артиљерију.
Касетна муниција има велики опсег деловања, јер се активира у ваздуху и разбацује мање бомбе. Сваки пројектил М864 има 72 мање бомбе: 48 М42 против пешадије и 24 М46 против оклопне технике.
Те касете немају уређаје за самоликвидацију. Према подацима америчке војске од пет до 14 одсто таквих бомби не експлодира, јер су одавно у складиштима. У том случају, оне практично постају мине које доводе у опасност цивилно становништво, чак и по завршетку сукоба.
Анкета
Како оцењујете одлуку Америке да пошаље касетне бомбе Украјини?
Америчка и кинеска застава - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
СВЕТ
„Не доливајте уље на ватру“: Кина Америци о испоруци касетне муниције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала