- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка поражена од Руса на информативном фронту, отвара нови - оружани

© Flickr / Vishvendra RaiСајбер рат
Сајбер рат - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
Пратите нас
Сваки покушај изазивања грађанских нереда и пуча у Русији унапред је осуђен на пропаст, истичу руски експерти коментаришући вест да је амерички Стејт департмент поставио америчким медијима задатак да „у умове Руса усаде идеју о потреби насилне борбе против власти, укључујући и оружаним путем“.
САД покушавају да сачувају своју доминантну позицију у свету и у том контексту против Москве користе комбинацију различитих мера, од прокси рата у Украјини до субверзивних активности у Русији. У том смислу, Вашингтон наставља информационо-психолошки рат против Русије, а у својим субверзивним активностима првенствено ће бити усмерен на руску младеж, оцењује руски политолог Марат Баширов.
„Пре свега, ово се односи на наше грађане који се сада налазе на територији Русије и то, пре свега, на омладину која има опозиционе ставове. Ова борба која се сада води на информацивном фронту и коју, узред речено, Запад губи на крају резултира оваквим изјавама, јер по њиховој логици - ако губимо на информативном фронту, хајде да покушамо са оружаним. Овде је реч о некаквим акцијама које можемо квалификовати као терористички напади“, каже Баширов.
Наставак информационог рата може довести и до конкретних акција, упозорава експерт. Може довести до саботажа или оног што се у Стаљиново доба називало „вредитељство“.
У совјетском кривичном праву, под „вредитељством“ су биле дефинисане акције које имају за циљ подривање било које гране совјетске привреде или активности усмерене против државних органа и друштвених организација.
Баширов каже да ће Стејт департмент покушати да своје циљеве оствари, пре свега, утичући на руску омладину преко друштвених мрежа.
„Фактички, ово је признање да су све радње које САД данас врше у информационом простору, а тичу се убеђивања, врбовања, наметања идеолошких гледишта и идеја – пропале“, каже Баширов.
© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаДиректор Спољне обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин упозорио је да је америчко Министарство спољних послова затражило од некада ауторитативних медија да у руском правцу раде у субверзивном духу
Директор Спољне обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
Директор Спољне обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин упозорио је да је америчко Министарство спољних послова затражило од некада ауторитативних медија да у руском правцу раде у субверзивном духу

Руски народ верује Путину и руској армији

Сергеј Наришкин, директор руске Спољно-обавештајне службе, упозорио је да је америчко Министарство спољних послова затражило од некада ауторитативних медија да у руском правцу раде у субверзивном духу. Задатак је јасно постављен - да се у умове руских грађана усађују идеје о потреби насилне борбе против власти, па све до оружане побуне.
Истакавши да се Стејт департмент коначно претворио у „министарство истине“ што је и предвидео Џорџ Орвел, Наришкин је додао да се посебна пажња поклања утицају на младе који би требало да буду уверени да само рушење актуелног „режима“ може гарантовати земљи „светлу будућност“.
Баширов истиче да су такви амерички планови осуђени на пропаст, јер руски народ верује у своју државу и своје власти. Најновија испитивања јавног мнења показују да скоро 79 одсто Руса верује руском председнику Владимиру Путину, а око 75 одсто испитаника одобрава његов рад.
Такође, претходна анкета показала је и да је Путин био најпопуларнији руски политичар у 2022. години, а одмах за њим су премијер Михаил Мишустин и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Путинов рејтинг не пада, а такође и у нашу војску постоји огромно поверење. Људи склапају уговоре са Министарством одбране и иду у зону специјалне операције, а народ скупља ствари и шаље га нашим борцима. И на крају, све ово се дешава због чињенице да наши људи просто не верују у оно што Запад говори. То јест, ми их заправо видимо као непријатеље и не верујемо им, и отуда долазе ове провокације и покушаји да изазове некаква реакција. Они чак не позивају ни да се иде на митинге, него позивају да се уради нешто тајно. То је таква провокација, налик извођењу терористичких напада, али се обично чини тајно“, оцењује Баширов.
На опаску да је Стејт департмент поставио задатак који предвиђа и оружану побуну, што се не може спровести тајно Баширов објашњава да „оружана побуна захтева припрему и ресурсе“, док конкретне, индивидуалне акције не захтевају такве ресурсе.
„Сетимо се и да је пре извесног времена Стејт департмент ширио позиве преко својих амбасада да свако ко жели може да ради за ЦИА. Говорили су: ’Позовите телефоном, пишите, примићемо вас’. Ово такође припада истој категорији. Очигледно је и да је та прича пропала тј. нико им се није јавио или су то учинили неки појединци, али ми о томе не знамо. Самим тим, ово је очајнички чин и њихово признање пропасти свих претходних етапа“, истиче експерт.

Идеолошки рат ће дуго трајати

Одговор Москве на ове непријатељске акције се може очекивати, али свакако то захтева и одређен опрез у руском друштву посебно због тога што су амерички планови усмерени на омладину и тинејџере који још немају јасно дефинисане ставове о (гео) политичкој ситуацији.
„Tребало би да уследе два одговора. Прво, ми се и даље држимо старе дипломатске школе када је реч о односима са другим државама и требало би да упутимо протест и евидентирамо да је то неприхватљиво. А друге мере предвиђају обиман рад на друштвеним мрежама и давање појашњења. То јест, не треба забрањивати, већ је потребно разговарати. Ако млада особа има питања, или чак старија, на њих треба дати одговоре“, каже Башаров.
Башаров, који ради као професор на Вишој школи економије у Москви и често држи предавања на факултетима широм Русије, наводи да су руски студенти данас углавном патриотски настројени, да су заинтересовани за политику и да траже одговоре на своја питања.
„Ми не знамо увек одговоре на сва та питања, али важна је спремност да се дискутује и спремност да се саслуша што је веома важно за младе људе“, додао је он.
Поједини руски експерти истичу да ће „Русија сигурно победити у сукобу у Украјини и остварити своје циљеве“, али упозоравају да се ни после тога идеолошки рат неће завршити.
Како напомињу у оквиру украјинског сукоба воде се „три рата“. Прво ће се победом Русије завршити борбена дејства. „Економски рат“ ће трајати дуже од војне фазе сукоба, а најдужи и најтежи биће информационо-психолошки и идеолошки рат.
И Путин је недавно изјавио да је Запад против Русије отворио „војни, информативни и економски фронт”, али је истовремено нагласио да западне земље „нигде ништа нису постигле и неће ништа постићи“.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
Специјална операција у Украјини
Захарова исмејала Кирбијеву изјаву: Одавно траје хибридни рат Запада против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала