- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски историчар: Зеленски је на самиту НАТО схватио да је Украјина само монета за поткусуривање

© AP Photo / Alex BrandonБугарска застава
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
Пратите нас
Украјински председник Владимир Зеленски је очигледно очекивао да ће на самиту у Вилњусу Украјини предложити да се придружи Алијанси. Тренутна ситуација је таква да је НАТО преварио Зеленског, изјавио је бугарски историчар Александар Сивило на свом Јутјуб каналу.
Он је истакао да се овакав закључак може стећи ако се погледају објаве на Телеграм каналу Зеленског, где он говори да је „апсурдно и незамисливо да не постоје било какви временски оквири и за позив, и за чланство Украјине у НАТО“. Председник земље је признао да остаје могућност да се „чланством тргује“ у преговорима са Русијом.
Историчар је подсетио и на прелиминарну верију резолуције са самита у којој се наводи да је за позивање Украјине најпре неопходно да се савезници усагласе, као и да Кијев испуни услове.
Према речима Сивилова, сада је јасно да ће се испоставити да су људске жртве и разарања у земљи само монета за поткусуривање у „игри великих“.
Он је истакао да је украјински председник очигледно сматрао да ће му се Запад поклонити, а можда је мислио и да је Западу стварно стало до Украјине.
„На крају крајева, Зеленски је схватио да ће бити преговора са Русијом и да је његова земља тамо монета за поткусуривање којом ће трговати. Апсолутно не могу да верујем како политичар може толико да буде у заблуди! Наравно, ово може бити глума, јер сви ми знамо да је Зеленски, ипак, глумац. Али, чини ми се да је он стварно полагао велике наде да може доћи до некаквог обрта у ситуацији“, нагласио је Сивилов.
Он је оценио да обрта, чини се, неће бити, јер уколико би постојала могућност, Немачка и Сједињене Америчке Државе не би делиле слично мишљење да Украјина тренутно не може да добије ни позив нити некакав помак у односима са Алијансом.

„Прелиминарно завршно саопштење на самиту показује неколико ствари: пре свега, унутар чланица Алијансе не постоји никакво заједничко мишљење, јер различите владе исказују различита мишљења. Поред тога, нико неће да прими Украјину у њеном тренутном виду. Није случајно да је Бајден јуче говорио о демократизацији и другим проблемима. Односно, Украјина ни на који начин није ближе Алијанси, него што је то била 2008. године“, закључио је историчар.

Претходно је генерални секретар Јенс Столтенберг на конференцији за штампу након првог дана самита НАТО у Вилњусу изјавио да су се НАТО савезници договорили да поједноставе процес ступања Украјине у Северноатлантску алијансу.
У престоници Литваније, Вилњусу, данас је почео дводневни, 74. самит НАТО-а који окупља око 50 делегација из земаља чланица и партнерских држава Алијансе. Како је најављено, главна тема догађаја биће подршка Кијеву.
Заставе земаља-чланица НАТО-а испред седишта алијансе у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
РУСИЈА
Захарова о изјави НАТО-а: Алијанса учествује у сукобу са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала