- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја: Русија може сама да истражи место експлозије „Северног тока“

© AP Photo / John MinchilloСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
Пратите нас
Русија полази од тога да руски истражни органи могу независно у сваком тренутку да испитају место експлозије гасовода „Северни ток“, изјавио је на седници Савета безбедности УН стални представник Русије при УН Василиј Небензја.
„Задржавамо право да спроведемо сопствену истрагу. Скренули смо пажњу на тврдњу у писму власти Немачке, Данске и Шведске да је приступ месту злочина наводно отворен. Полазимо од чињенице да у том случају наши истражни органи и стручњаци могу да га независно и у било ком тренутку да испитају у оквиру кривичног поступка који је покренуло Генерално тужилаштво Руске Федерације по члану о акту међународног тероризма“, рекао је Небензја.
Он је додао да Русија чека конкретне кораке Данске, Шведске и Немачке за спровођење транспарентне истраге о диверзији.
„Сваки напори да се прикрију трагови диверзије у Балтичком мору осуђени су на неуспех. Очекујемо конкретне кораке од власти Немачке, Данске и Шведске да спроведу објективну и транспарентну истрагу свих околности онога што се догодило уз обавезно учешће руских истражних органа и других заинтересованих страна“, оценио је руски дипломата.
Како је навео, Русија наставити да покреће тему диверзије гасовода у Савету безбедности УН док починиоци не буду позвани на одговорност.
„Данас поменуто писмо (Данске, Шведске и Немачке) практично не оставља сумњу да такав задатак није постављен пред три националне истраге. Користићемо сва средства која су нам на располагању да постигнемо овај циљ“, истакао је Небензја.
Данска, Немачка и Шведска упутиле су раније ново заједничко писмо Савету безбедности УН у вези са статусом њихових истрага о експлозијама на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“. У њему се наводи да је тренутно немогуће рећи када ће се истраге завршити, навело је данско Министарство спољних послова на Твитеру.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
СВЕТ
Данска, Шведска и Немачка тврде су информисале Русију о истрагама на гасоводима „Северни ток“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала