- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Магична прича сјајног Руса – од „како се игра“ до историјског резултата

© AP Photo / Alberto PezzaliРоман Сафијулин
Роман Сафијулин - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
Пратите нас
Роман Сафијулин једно је од највећих изненађења на Вимблдону, јер је сјајни руски тенисер стигао чак до четвртфинала иако заправо не воли да игра на трави што је у интервју за Л'Екип открио његов тренер Андреј Кузњецов, бивши руски тенисер.
Док је био јуниор Роман Сафијулин био је други на свету и Русија је у њему видели велики таленат, међутим када је прешао на професионални ниво победе као да су испариле, а проблеми су се низали.
Једно од решења било је наћи прави тим, а то увек почиње са добрим тренером, па је тако Сафијулин позвао сународника Андреја Кузњецова који данас има заслуге за Романово четвртфинале на енглеској трави.
„Знао је да сам управо престао да играм. Позвао ме је и питао да ли могу да радим са њим. Прво сам рекао не јер нисам желео да путујем. То сам радио много у својој каријери и желео сам да одвојим време са својом породицом. Међутим, поново сам размислио о томе, разговарао сам о томе са својом женом и одлучили смо да ако се договоримо о двадесет недеља годишње, то може да се размотри“, објаснио је Кузњецов како је дошло до сарадње.
Каријера Сафијулина није могла да иде жељеном путањом и због повреда, али још већи проблем биле су емоције које како Кузњецов сматра Роман није знао да контролише. Управо на Вимблдон коначно се види да је руски тандем радио на томе и да Сафијулин сада знатно боље контролише емоције.
„Први велики проблем су биле повреде. Задобио је тешку повреду рамена иза јуниорске титуле на Аустралијан опену (2015). Морао је на операцију. Онда, када је поново почео да игра добро, повредио је скочни зглоб. Морао је да поради и на свом уму. Био је веома негативан на терену. Када би направио невероватан ударац, то је било сасвим нормално, али када би промашио за пет центиметара, то би била катастрофа за њега. Поносан сам на оно што емотивно показује на Вимблдону. Увек постоје негативне мисли током меча, али сада не толико“, објаснио је Кузњецов.
Сафијулин се на Вимблдону по први пут у каријери квалификовао у четвртфинале једног Гренд слема, а Рус је најмање очекивао да ће се то десити на енглеској трави јер је то подлога која му се није допадала.
„Пре Вимблдона се жалио јер није разумео како се игра на трави. Играо је три турнира, у Штутгарту, Халеу и Мајорци. На последња два победио је у неколико мечева. Нисам био тамо, али сам мислио да изгледа добро. Међутим, када смо стигли рекао ми је да не разуме ништа о овој површини, па сам покушао да му мало објасним“, рекао је Кузњецов.
Један од кључа Романовог успеха био је и напредак при ударању волеја.
„Мислим да је играо са превише топспина, као на шљаци. А овде лопта не одскаче на исти начин, наравно, па он од тога није имао никакву корист. Саветовао сам му да игра равномерније, али и није баш. Најважнија ствар коју је схватио након што је његов први меч овде прекинут против Роберта Баутисте Агута је да не може далеко без доброг волеја. Данас је његов волеј много бољи него на старту турнира, па чак и у поређењу са претходним турнирима. Ако погледате четири меча које је добио, Роману је најважније да остане агресиван, да настави да долази до мреже“, објаснио је Рус.
Погледајте ново издање емисије Спутњик спорт.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
СПОРТ
Новак је у полуфиналу Вимблдона – још једна победа над пријатељем из Русије!
Викторија Азаренка - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
СПОРТ
Систем даје ветар у леђа за неспортске потезе Украјинки
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
СПОРТ
Новак против умора, Рус против проклетства
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала