- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

ЕУ спремна да пружи Украјини гаранције безбедности, исто најавила и Америка

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗастава Европске уније
Застава Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Пратите нас
Шеф Европског савета Шарл Мишел рекао је да су ЕУ и НАТО јединствени у намери да подрже Украјину и да јој пруже неопходне безбедносне гаранције, наводи се на на сајту Европске комисије. Мишел је допутовао у Вилњус како би присуствовао састанку у оквиру самита НАТО.

"Састанак НАТО и ЕУ је веома важан, важно је да се држимо заједно како бисмо пружили подршку Украјини. Имамо одличну сарадњу са НАТО-ом... Такође је важно нагласити да желимо да будемо што јединственији, спремни смо да Украјини пружимо гаранције безбедности и учествујемо у доношењу свих мера“, рекао је шеф Европског савета.

Како је саопштила Бела кућа, САД и друге земље Г7 ће данас објавити о пружању гаранција безбедности Украјини. Биће представљени планови за помоћ у изградњи војске која може да се брани и задржава нападе. Поред тога, биће одржан низ састанака између земаља Г7 и Украјине како би се договориле билатералне безбедносне гаранције.
Земље НАТО-а одобриле су јуче вишегодишњи пакет подршке Украјини, који се састоји од три тачке: план помоћи за постизање компатибилности украјинских Оружаних снага са стандардима НАТО-а, стварање Савета НАТО-Украјина и потврда права Украјине да се придружи Северноатлантском савезу, без претходног спровођења акционог плана за постизање чланства. Истовремено, није назначен временски оквир за улазак Украјине у блок, на чему је Кијев инсистирао. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је, напротив, рекао да је за Украјину „сада најважније да опстане као суверена држава у Европи, иначе разговор о чланству у НАТО уопште неће имати смисла“.
Уништени тенк украјинске војске у правцу Артјомовска - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Руски системи ПВО пресрели четири крстареће ракете „сторм шедоу“, оборен хеликоптер Ми-24
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала