- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Уништени тенк украјинске војске у правцу Артјомовска - Sputnik Србија

УЖИВО Руски системи ПВО пресрели четири крстареће ракете „сторм шедоу“, оборен хеликоптер Ми-24

Пратите нас
У току је 504. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Руска авијација и артиљерија одбијају све нападе украјинских снага на целој линији фронта. Америка може послати Кијеву балистичке ракете, домета 300 километара.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:20 12.07.2023
Заједничка декларација земаља-чланица НАТО-а након самита Алијансе у Вилњусу - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
РУСИЈА
Москва: Самит НАТО-а показује да се Алијанса вратила на шеме из Хладног рата
22:16 12.07.2023
Амерички председник Џозеф Бајден и украјински лидер Владимир Зеленски разговарали су о спремности САД да започну преговоре са Украјином о билатералним безбедносним гаранцијама за заштиту земље, наводи се у саопштењу Беле куће.
„Они су разговарали о спремности САД да започну преговоре са Украјином о билатералним безбедносним гаранцијама како би се обезбедила одржива снага способна да брани Украјину сада и у будућности“, наводи се у саопштењу.
Бајден је током састанка нагласио да САД подржавају тежње Кијева за интеграцијом у евроатлантску заједницу.
„Разговарали смо и о контраофанзиви Украјине која је у току и о текућој помоћи САД за подршку тих напора“, додаје се у саопштењу Беле куће.
21:07 12.07.2023
Сједињене Америчке Државе спремне су да жртвују народ Украјине да би напуниле џепове свог војно-индустријског комплекса и компанија за производњу оружја, изјавио је ирански врховни лидер Али Хамнеи.
„Интереси војно-индустријског комплекса Запада налазе се у наставку рата у Украјини, а то захтева жртву украјинског народа“, рекао је Хамнеи, наводи се на његовом сајту.
Он је додао да је положај народа Украјине доказ наставка „колонијалних и предаторских идеја Запада“.
17:08 12.07.2023
Тенкови Т80 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Специјална операција у Украјини
Руско Министарство одбране завршава пријем наоружања и технике од групе „Вагнер“
17:08 12.07.2023
Анкара наставља преговоре о продужењу прехрамбеног споразума који истиче 17. јула и проучава предлоге руске стране, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.
„Црноморска иницијатива је обезбедила испоруку више од 33 милиона тона житарица. После неколико продужења, њен рок истиче 17. јула, настављају се преговори о њеном продужењу“, рекао је Ердоган на конференцији за новинаре после самита НАТО-а.
Он је подсетио да је о том питању разговарао са украјинским председником Владимиром Зеленским током његове посете Истанбулу.
„Господин Владимир Путин такође има низ предлога, ми смо их узели у обзир и настављамо наше напоре за преговоре“, истакао је турски лидер.
17:05 12.07.2023
Војници држава НАТО-а у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
СВЕТ
НАТО усвојио план за слање 100.000 војника у Пољску
15:25 12.07.2023
Украјина је потпуно у праву што захтева од НАТО-а прецизан временски оквир за придруживање Алијанси, изјавио је министар одбране Велике Британије Бен Волес током дискусије на маргинама самита НАТО у Вилњусу.
14:47 12.07.2023
Кијев ће, највероватније, добити ловце Ф-16 од европских земаља које имају поменуте летелице, саопштио је саветник америчког лидера за националну безбедност Џејк Саливан.
Међутим, није прецизирао када је конкретно планирано да почне обука украјинских пилота за управљање ловцима. Саливан је додао да ће Бајден данас на маргинама самита НАТО у Вилњусу разговарати са Зеленским о изгледима за испоруку Украјини ракета дугог домета.
13:19 12.07.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
У току протеклог дана украјинска војска је наставила са покушајима офанзиве у доњецком, јужно-доњецком и краснолиманском правцу.
Храбрим и прецизним деловањем јединица „Јужне“ групе руске војске у доњецком правцу успешно је одбијено 30 напада украјинских снага.
Ликвидирано је до 335 украјинских војника, један тенк, хаубица ФН-70 британске производње.
У краснолиманском правцу за дан су одбијена два украјинска напада, ликвидирано је преко 60 украјинских војника, два борбена возила пешадије и хаубица „акација“.
У запорошком правцу одбијена су два украјинска напада, уништено је складиште муниције 33. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине.
У јужно-доњецком правцу одбијен је напад украјинских маринаца, спречено је извиђање у подручју Угљедара као и активност украјинске диверзантске извиђачке групе. Губици украјинских снага у поменута два правца премашила су 240 војника и 20 јединица технике.
Ловачка авијација руске војске оборила је украјински хеликоптер Ми-24 у ДНР.
У купјанском правцу одбијена су три напада противника, ликвидирано је до 40 украјинских војника и два тенка.
У херсонском правцу на острвима код Антоновског моста ликвидирано је до 40 украјинских војника.
Руски системи ПВО пресрели су четири крстареће ракете „сторм шедоу“, уништено је и 15 украјинских дронова.
У Одеској области уништена су складишта горива за украјинску војну технику.
13:11 12.07.2023
Иницијатива на деоници од Угљедара до Артјомовска припада руским трупама, рекао је на Првом каналу Јан Гагин, саветник вршиоца дужности шефа ДНР.
„Да видимо шта ће нови дан донети, али у овом тренутку, на целом доњецком сектору фронта, од Угљедара до Артјомовска, иницијатива је у нашим рукама… То што су другови из НАТО говорили да би Русија могла да преузме иницијативу – она је одавно у нашим рукама, никада није била у украјинским рукама“, рекао је он.
Говорећи о ситуацији у области Авдејевке, Гагин је рекао да се тамо воде даноноћне борбе, руске снаге напредују.
Током притекле ноћи канонада практично није престала – дејствовала је наша артиљерија, пешадија“, додао је саветник.
12:44 12.07.2023
Победа Русије у сукобу са Украјином биће трагедија за Кијев и учиниће НАТО рањивијим, саопштио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за штампу са Владимиром Зеленским у Вилњусу.
"Највећи ризик је ако председник Путин победи у рату, то ће бити највећи ризик. То ће бити трагедија за Украјину, али ће и нас учинити рањивијим“, рекао је он одговарајући на питање новинара да ли би земље НАТО-а безбедносне гаранције Украјини приближиле војном сукобу са Русијом.
По његовим речима, испоруке оружја Украјини важније су од безбедносних гаранција НАТО-а.
Са своје стране, Зеленски је рекао да се резултати самита НАТО-а, који се одржава у Вилњусу, могу оценити као добри за Кијев, али не и идеални због чињенице да Украјина није добила званичан позив да постане чланица савеза.

„Можемо да констатујемо да су резултати самита добри, али да је било позива (Украјини у НАТО) били би идеални“, рекао је он уочи првог самита Савета Украјина–НАТО.

После ових речи украјински председник се окренуо према Столтенбергу и неколико секунди га посматрао са осмехом.
Зеленски је такође рекао да Кијев разуме да Украјина не може да постане чланица НАТО-а све док траје оружани сукоб.
11:11 12.07.2023
Кијев ће из Берлина добити додатне противваздушне ракетне системе Патриот и ракете за њих, изјавио је председник Украјине Владимир Зеленски после састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом на маргинама самита НАТО-а у Вилњусу.
„Постоји договор о додатним лансерима и пројектилима „Патриот“ за њих из Немачке“, написао је Зеленски на свом Телеграм каналу.
Према његовим речима, на састанку са Шолцом разговарано је и о безбедносним гаранцијама за Украјину на путу ка НАТО.
Раније се Зеленски пожалио да је Украјина у реду за ПВО систем Патриот.
10:52 12.07.2023
10:16 12.07.2023
Шведска и Украјина су потписале два споразума о војној сарадњи. Први отвара могућност размене тајних информација о безбедности и омогућност Украјини да тестира шведски ловац Грипен, док други даје Украјини приступ шведској војној опреми, јавља телевизија СВТ.
Споразум о размени информација потписали су министри одбране Шведске и Украјине, Пол Јонсон и Дмитриј Кулеба.
„У августу почињемо уводну обуку за систем Грипен, а за неколико недеља украјински пилоти ће моћи да тестирају Грипен и раде на симулаторима“, рекао је Јонсон. Шведска ће такође помагати у обуци украјинских пилота који савладавају америчке ловце Ф-16. Краљевина нема ове машине у служби, али ће обезбедити ваздушни простор за тренажне летове.
10:03 12.07.2023
Део комплекса руске амбасаде  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
РУСИЈА
Руски амбасадор: Немамо где да се повучемо, циљеви специјалне операције ће бити испуњени
10:02 12.07.2023
Одлука о приступању Украјине у НАТО је заправо донета, али није јасно када ће се то тачно десити, изјавио је радију РТЛ министар спољних послова Италије Антонио Тајани који учествује на самиту алијансе у Вилњусу.
"Заправо постоји одлука о уласку Украјине, питање је само када. Наравно, то се неће десити током рата због опасности од ескалације. Сви смо размишљали о прихватању Кијева након завршетка рата. Помажемо Кијеву да заштити своју независност, своју територију“, навео је он.
09:17 12.07.2023
Владимир Зеленски стигао на самит НАТО-а у Вилњусу.
09:10 12.07.2023
Оружане снаге Русије кренуле су у контранапад у краснолиманском правцу, рекао је јутјуб-каналу "Соловјов лајв" вршилац дужности лидера ДНР Денис Пушилин.
"Краснолимански правац. Ту су момци заиста кренули у контранапад, убацили су доста резерви“, рекао је он.
Руска авијација је извела напад на осматрачницу и привремену базу украјинске војске у краснолиманском правцу. Руски артиљерци су уз помоћ прецизно навођене муниције "Краснопољ" уништили командни центар украјинске војске.
07:55 12.07.2023
Званичници у администрацији америчког председника Џозефа Бајдена разговарају о томе да ли да испоруче Украјини тактичке балистичке ракете ATACMS, пише The New York Times, позивајући се на изворе.

Према речима саговорника листа у САД и Европи, у Бајденској администрацији се воде „тајне расправе” у вези са испоруком ATACMS Кијеву. Амерички војни званичници саопштили су листу да је арсенал ATACMS релативно мали и да су ракете намењене за друге планове Пентагона. Од осамдесетих година је произведено око 4.000 комада ових ракета, саопштио је портпарол компаније за развој пројектила Lockheed Martin. Њихово пребацивање у Украјину угрозиће способност (Оружаних снага САД) на другим жариштима“, сматра лист.

Како се истиче, САД оклевају да предају ракете Кијеву, иако признају да украјинским снагама недостају ракете за контраофанзиву.
Раније су власти Велике Британије и Француске саопштиле да ће испоручити Украјини ракете дугог домета. ATACMS има домет од око 190 миља (нешто више од 300 км), 40 миља (64 км) више од пројектила које испоручују Лондон и Париз.
07:22 12.07.2023
Руски војници су одбили око пет напада Оружаних снага Украјине, које су покушале да поврате своје положаје у рејону Серебрјанске шуме у ЛНР, саопштио је потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко.
Он је истакао да је руска војска напала јединице Оружаних снага Украјине користећи авионе, артиљерију и вишецевне бацаче граната. Утврђују се губици непријатеља у људству и опреми.
Марочко је додао да већина страних плаћеника који су стигли на поменути сектор фронта имају уску специјализацију – већином су то инжињеријске и деминерске јединице.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала