- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Русија: Запад ће се тек уверити у бескорисност конфронтације

© Sputnik / Алексей МайшевПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Пратите нас
Запад ће се тек уверити у бесмисленост војне конфронтације против Русије, изјавио је за Спутњик шеф руске делегације на преговорима у Бечу о војној безбедности и контроли наоружања Константин Гаврилов, коментаришући резултате НАТО самита у Вилњусу.
„Убеђени смо да је насилна принуда Кијева да се постигне мир једини могући начин да се остваре циљеви војне операције, које је назначио руски председник Владимир Путин. Што се тиче Запада, он тек треба да се увери у бескорисност војне конфронтације против Русије“, рекао је дипломата.
Дипломата је нагласио да је песимизму лидера чланица НАТО на последњем самиту Алијансе допринела и неуспела контраофанзива украјинске војске.
Он је истакао да је показатељ тога то што се на самиту говорило о подршци Кијеву, а не о његовој „победи“.

Према његовим речима, упркос енергичним напорима „младих Европљана“, Сједињене Америчке Државе су на самиту НАТО-а фактички блокирале ступање Украјине у Алијансу, оставивши је у „сали бесконачног чекања“.

Гаврилов је оценио да је украјински председник Владимир Зеленски у Вилњусу фактички признао да Кијев по цену живота обичних украјинских грађана служи интересима Алијансе.
Дипломата је додао да се то не би догодило „да је Украјина повратила неутралан статус, под чијим гаранцијама је, прописаним у Декларацији о суверенитету, стекла независност без крвопролића 1991. године“.
Претходно је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на самиту у Вилњусу изјавио да уколико Украјина не успе да победи у конфронтацији против Русије, питање њеног чланства у Алијанси изгубиће на актуалности.
Он је поручио да ће Украјина бити позвана да се придружи НАТО када савезници закључе да су сви услови испоштовани, истакавши да процедура учлањења не предвиђа временски оквир и заснована је на испуњењу свих услова.
У престоници Литваније, Вилњусу, јуче је почео дводневни, 74. самит НАТО-а који окупља око 50 делегација из земаља чланица и партнерских држава Алијансе. Како је најављено, главна тема догађаја биће подршка Кијеву.
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
СВЕТ
Бајден: Земље НАТО-а ће помоћи Украјини у изградњи моћног одбрамбеног система
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала