- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор: Немамо где да се повучемо, циљеви специјалне операције ће бити испуњени

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteДео комплекса руске амбасаде у Вашингтону
Део комплекса руске амбасаде  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Пратите нас
Изјаве у Вилњусу, у коме се одржава самит НАТО-а, потврдиле су антируску усмереност Северноатлантске алијансе и њену спремност да све више војске концентрише у близини граница Руске Федерације, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

„Русија је дефинисана као главна претња Северноатлантском савезу. На борбу против наше земље је блок усмерио све ресурсе. Војни индустријалци зарађују на ‘хидбрином рату’ који је покренуо Вашингтон, а обични грађани западних држава то плаћају. О судбини Украјинаца, које су амерички и НАТО ментори оставили за клање, мало ко брине“, подвукао је руски дипломата.

Истакао је да је поражавајуће отворено фалсификовање правде коју себи допуштају учесници самита како би оправдали агресивну линију према Русији.
„Наши непријатељи без доказа покушавају да на нас окриве за кризу у европској безбедности. Поново се претварају да не знају за обећање које је Михаилу Горбачеву дао бивши државни секретар Џејмс Бејкер о неширењу НАТО-а на исток. Након распада СССР-а, Вашингтон и његови европски сателити циљано су приближавали војну инфраструктуру нашим границама, стварајући претње по безбедност Руске Федерације“, додао је Антонов.
Нагласио је да је састанак у Вилњусу показао да је циљ блока да концентрише све више војске поред руских граница.
„Немамо где да се повучемо. Агресивне одлуке самита неће пољуљати поверење Русије у исправност својих поступака. Не сумњамо да ће задаци специјалне војне операције бити у потпуности испуњени“, додао је руски амбасадор.

Положај Сједињених Америчких Држава

Антонов је навео да се САД не могу помирити са информацијом да губе доминирајућу позицију у свету, Вашингтон испоручује касетну муницију и тражи од Украјине да настави офанзиву на руске регионе, без шансе да ће постићи успех.
Како је он навео, у Северноатлантској алијанси и даље говоре о руској инвазији која није испровоцирана, у исто време, када је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг признао, да је Алијанса припремала Украјину за конфликт од 2014. године. Нагласио је да је поред тога НАТО веома дрзак и да говори о „одбрамбеном карактеру“ Алијансе и о одсутсву жеље за конфронтацијом са нама.

„Поставља се питање, шта онда постижу САД испоручујући Украјини касетну муницију и друго смртоносно наоружање супротно мишљењу сопствених заштитника права и партнера? Зашто Вашингтон хвали Немачку и Француску што су Кијеву послали ракете великог домета? Зашто тражи од Кијеву да настави офанзиву на руске регионе, када је свима већ јасно да у украјинској војсци нема шансе за успех?“, подвукао је Антонов.

Он сматра да је одговор једноставан и додаје да су САД спремне да иду по ивици како би сачувале доминантну позицију на међународној арени. Истакао је да оне не могу да се помире са чињеницом да губе лидерство које граде тако што друге земље држе у уздима и користе њихова богатсва. Додао је да своје савезнике увлаче у конфликт, и у исто време, шаљу Украјинце на клање.
Помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан је 7. јула саопштио да су САД донеле одлуку да Украјини предају касетну муницију, а УН су против употребе те муниције.
Доналд Трамп на аеродрому у Минесоти - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
СВЕТ
Трамп: Испорука касетне муниције Украјини може да доведе до трећег светског рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала