- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Српски филмови на Палићу: Политичка комедија, еколошки документарац, љубавна прича

© Фото : Спутњику уступио Фестивал европског филма ПалићКадар из филма "Више од живота"
Кадар из филма Више од живота - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Пратите нас
Осам филмова српских аутора биће приказано на 30. Фестивалу европског филма Палић, који ће бити одржан од 15. до 21. јула на Палићу и у Суботици.
У главном такмичарском програму ван конкуренције, на Летњој позорници ће 21. Јула, након доделе фестивалских награда, бити приказан филм „Заштита пре свега” редитеља Павла Вучковића.
То је прича о два млада пара из Београда, који покушавају да започну везу у време короне. У жељи да ступе у интимне односе спречава их то што немају одговарајућу „заштиту”, што их и мотивише да крену у потрагу и током вечери сусрећу сијасет изопачених ликова, који стоје на путу њиховој срећи.
© Фото : Спутњику уступио Фестивал европског филма Палић"Заштита пре свега" - кадар из филма
Заштита пре свега - кадар из филма - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
"Заштита пре свега" - кадар из филма
У селекцији „Паралеле и судари”, 21. јула у биоскопу „Абазија“ ће ван конкуренције бити приказан филм „Пенал и сексуални живот Ане Ђ” редитељки Милице Стојанов и Ане Ђорђевић.
Радња овог остварења смештена је у пролеће 2020. године када је букнула пандемија корона вируса, а позоришта су прекинула рад.
Ипак редитељка Ана добија понуду да драматизује и режира „Голманов страх од пенала“, ремек дело Петера Хандкеа.
То је велики изазов и шанса да се покрене посустала каријера. Проблем је што јој креативни процес емотивно инхибира и блокира сексуалност, али уз наговор најбоље пријатељице Сање, Ана се ипак упушта у креативни процес.
Филм „Више од живота” Александре Лазаровски на програму је у селекцији „Млади дух Европе“ 16. јула у биоскопу „Абазија“.
© Фото : Спутњику уступио Фестивал европског филма ПалићПанел и сексуални живот Ане Ђ - кадар из филма
Панел и сексуални живот Ане Ђ - кадар из филма - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Панел и сексуални живот Ане Ђ - кадар из филма
Главни јунак је Борис који напушта Србију и најмилије како би илегално емигрирао у Француску, где ће радити на градилиштима. Дан пре поласка, Борис се опрашта од свог села, али ће сусрети људима променити ток његовог одласка.
Као специјална пројекција, 21. јула у биоскопу „Абазија“ биће приказан филм „Кома” редитеља Петра Јаконића, интимна прича о једној породици деведесетих година.
Документарни филм „Призван и позван” Луке Папића и Срђе Вуча публика ће моћи да погледа у биоскопу „Абазија“ 16. јула.
Политичка комедија са трагичним последицама која, проматрајући један од најчуднијих периода у српској политичкој историји, говори о четири бивша председничка кандидата, данас неприлагођена антихероја који се присећају свог учешћа на првим вишестраначким изборима 1990. и поново проживљавају тај, за све њих, судбоносан догађај, не схватајући да они играју само споредне улоге.
© Фото : Спутњику уступио Фестивал европског филма Палић"Кома" - кадар из филма
Кома - кадар из филма - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
"Кома" - кадар из филма
У селекцији „Нови европски документарни филм“, 19. јула у арт биоскопу „Александар Лифка“, биће приказан филм „Мавена” Андрије Лекића.
Године 2011, након волонтирања у подручјима погођеним цунамијем у Јапану, живота са емигрантима у зимским ноћима Париза и времена проведеног на албанским Проклетијама, протагониста се враћа у место одрастања да би боравио поред оца који је у терминалној фази болести.
Кроз четири приче снимљене у периоду од осам година - крвна освета и њене последице, феномен вирџине, љубав сестре и брата који има трајно остећење мозга и последњи дани оца - протагониста промишља вечна питања о стварности, истини, трагању за домом, сећању и љубави.
У селекцији „Еко Докс“ 18. јула у арт биоскопу „Александар Лифка“ биће приказан филм Ане Константиновић „Путеви хероја” чији јунаци припадају различитим срединама, професијама и генерацијама, а повезује их посвећеност и истрајност да у својим заједницама, једноставним корацима, користећи сопствене вештине, допринесу очувању животне средине.
Овај омнибус обједињује приче и подвиге дванаест људи из шест европских земаља, показујући да лични поступци, ма колико се некад чинили мали и невидљиви, могу да произведу значајан ефекат.
У истој селекцији на репертоару је филм „Мали и велики” Желимира Гвардиола. Двадесет и три године после бомбардовања Србије 1999. године осиромашеним уранијумом и уништавања хемијских постројења од стране НАТО пакта, екипа документарног филма путује у трагању за преживелима након извршеног екооцида: трајно загађени вода, ваздух и земља и даље трују.
Кадар из филма Чисто људски - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
КУЛТУРА
Селекције „Нови мађарски филм” и “Северна Македонија у фокусу” на Фестивалу европског филма Палић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала