- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Зеленски признао: Партнери нас неће деценијама подржавати

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press Office Председник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Пратите нас
Партнери неће деценијама подржавати Украјину, ако Оружане снаге Украјине на фронту буду стајале у месту, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски.
„Све зависи од тога каква ће бити наша дејства на фронту, то није само важно да би нас савезници подржали, већ и за нас, како бисмо били мотивисани. Не можемо само да стојимо у месту, јасно нам је да нас неће деценијама подржавати“, рекао је Зеленски на конференцији за новинаре у Вилњусу, а пренела ТВ „Рада“.
Према његовим речима, док Украјина не уђе у НАТО, Кијев није заинтересован за распоређивање у земљи било каквих страних оружаних снага.

„То питање (распоређивање страних оружаних снага у Украјини) нико не поставља. Ни чланице НАТО, а ни ми нисмо заинтересовани за распоређивање било каквих страних оружаних снага код нас док не будемо део Алијансе. У овом случају имамо довољно наших оружаних снага, упитно је најновије наоружање НАТО. Када будемо део НАТО, сигуран сам да оне могу бити позване да осигуравају безбедност на територији других земаља“, оценио је украјински лидер.

Зеленски је објавио да за сада нема конкретних одлука да ће западни партнери снабдети Украјину новим испорукама артиљерије.
Он је додао да не зна када Кијеву могу бити предате ракете атакмс“ и да одлука о томе још није донета.
Председник Украјине је још поручио да никада неће пристати на размену територија за чланство у НАТО.
„Никада нећемо мењати било коју нашу територију за било какав статус, нити ћемо икада дати наше територије или их мењати за замрзнути сукоб. Мој став је јасан нашим партнерима“, закључио је Зеленски.
Зеленски је након састанка са америчким председником Џозефом Бајденом на маргинама самита НАТО-а на свом Телеграм каналу написао да постоји јасна визија како окончати украјински сукоб заједничком победом.
Претходно је Бајден на самиту у Вилњусу истакао да су се земље НАТО-а на самиту Алијансе договориле да помогну Украјини да изгради моћан одбрамбени систем „на копну, у ваздуху и на мору“.
У престоници Литваније, Вилњусу, јуче је почео дводневни, 74. самит НАТО-а који окупља око 50 делегација из земаља чланица и партнерских држава Алијансе. Како је најављено, главна тема догађаја биће подршка Кијеву.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Специјална операција у Украјини
Русија: Запад ће се тек уверити у бескорисност конфронтације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала