- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Директор ЕПС-а: Поскупљење струје није извесно

CC0 / Unsplash / Далековод
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
Пратите нас
Вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Душан Живковић каже да се цена струје пажљиво анализира и да никада "није био раст цене због раста цене".
Поручује да ће пажљива анализа добро сагледати постоји ли потреба за поскупљењем. Истиче и да верује да до отпуштања у ЕПС-у неће доћи и да је пут којим иду задржавање квалитетних запослених од радника до инжењера.
Душан Живковић за РТС наводи да је услед врелог таласа приметан пораст потрошње струје ове недеље.
"Протекла недеље је била на нивоу 80.000 мегават сати дневно, ова недеља је већ дошла до 90.000 мегават сати. Пораст потрошње је већ на нивоу десетак процената, али Електропривреда несметано обезбеђује довољне количине електричне енергије из сопствених извора", додаје Живковић.
Указује да су блага зима и добра хидрологија створили услове да акумулације и депоније буду пуне.
"У акумулацијама тренутно имамо преко 600 гигават сати, депоније су на нивоу два милиона тона угља, тако да спремно доћекујемо следећу зиму", каже Живковић.
Када је реч о производњи угља, поручује да је она на планираном нивоу, као и да је циљ да се одржавају депоније угља на високом нивоу.
"У том смислу не очекујемо неке изазове и верујемо да ће то тако и бити", каже Живковић и додао да се за сада све подмирује из сопствених потреба.
Истиче да је сада кључна припрема за зиму.
"Да би се одржала максимална количина воде у акумулацијама, максимална количина угља на депонијама и припремимо тај зимски период за безбедно снабдевање наших грађана", рекао је Живковић.
По препоруци ММФ-а помињу се још два поскупљења струје, једно би требало да уследи већ од новембра. Живковић каже да је сваки пут цена струје пажљиво анализирана.
"Није био раст цене због раста цене, та пажљива анализа је водила рачуна о томе да се обезбеди одрживост пословања, безбедно и сигурно снабдевање дугорочно потрошача, створе услови за развој, за инвестиције и цена управо из те пажљиве анализе ће проистећи са основним циљем да створимо услове за развој, за инвестиције и за даље унапређење компаније", истиче Живковић.
На питање да ли то значи да није извесно да ће до поскупљења и доћи, каже да није извесно, али да је циљ пажљива анализа која треба да добро сагледа да ли постоји потреба за тим.
Какви ће нам рачуни за струју бити наредне зиме анализирали смо у емисији „Енергија Спутњика“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала